Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbili mu žalbu

Vrhovni sud potvrdio presudu Britancu koji je osuđen na 24 godine zatvora zbog ubojstva na plaži Zrće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud RH u trećem je stupnju odbio žalbu optuženika, čime je pravomoćnom postala presuda kojom je britanski državljanin Douglas Kane na 24 godine zatvora zbog ubojstva i pokušaja ubojstva na popularnoj plaži Zrće u lipnju 2018.

Sud je, ne objavivši identitet optuženika, naglasio kako je odluka o kazni u drugom stupnju "primjerena ličnosti optuženika i svim okolnostima počinjenih kaznenih djela".

Pročitajte i ovo Danica Ramljak Konačna pobjeda Bivša ravnateljica Ruđera: "Prekrasan je osjećaj što su svi sudovi u Hrvatskoj potvrdili da sam nezakonito smijenjena" Alice Wood tragična smrt Pregazila zaručnika nakon svađe pa lagala da je riječ o nesreći: "Osoba kojoj je najviše vjerovao je osoba koja mu je oduzela život"

"Kazna nije ni prestroga ni preblaga (utvrđene kazna zatvora 17 godina za kazneno djelo ubojstva, kazna zatvora 8 godina kazneno djelo ubojstva u pokušaju te potom osuda na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora 24 godina). Kao olakotna okolnost ocijenjeno je da je otac maloljetnog djeteta i da je jedno kazneno djelo ostalo u pokušaju. Otegotnim je uzeto u obzir da su djela počinjena s najtežim oblikom krivnje.

Optuženik je prije osuđivan u Velikoj Britaniji zbog više kaznenih djela. To ga nije odvratilo od činjenja kaznenih djela, nego je njegovo protupravno ponašanje napredovalo jer sada čini teža i pogibeljnija kaznena djela. Odmah nakon počinjenja djela pokušao je pobjeći i pri tome je djelomično promijenio osobni izgled brijanjem glave. Manifestirao je brutalnost, perfidnost i lukavost pri počinjenju djela. Uporno i agresivno nasrtao je na žrtve na javnom mjestu pred većim brojem ljudi. Time je pokazao potpunu nekritičnost i visoki stupanj kriminalne volje. Ugrozio je život ljudi, što je najzaštićenije dobro, a u konačnici je to dovelo do gubitka jednog mladog života", objašnjeno je u priopćenju Vrhovnog suda.

Također je naglašeno kako će se jedinstvenom kaznom dugotrajnog zatvora od 24 godine ispuniti svrha kažnjavanja i izraziti jasna društvena osuda. Protiv presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske donesene u trećem stupnju nije dopuštena žalba.

Podsjetimo, Britanac Douglas Kane (29) osuđen je jer je 27. lipnja 2018. oko 5:30 na plaži Zrće ispred noćnog kluba Kalypso, nakon kratkotrajnog provociranja i svađe s tri osobe, oštrim predmetom nalik na nož napao žrtve. Zadao je ubodnu ranu u prsište britanskom državljaninu Ugu Wilsonu, koji je od tih ozljeda iskrvario i preminuo. Druga žrtva, također britanski državljanin, priskočio je u pomoć, ali ga je Kane istim oštrim predmetom ubo po tijelu. On je preživio zbog pružene hitne liječničke pomoći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene