Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na ulazu u Gračac

I vještak zgrožen vukom obješenim na tablu: "Neljudski, sadistički i bezobzirno"

Aktualno Galerija U Gračacu objesili vuka - 2 U Gračacu objesili vuka - 2 Foto: DNEVNIK.hr U Gračacu objesili vuka - 1 U Gračacu objesili vuka - 1 Foto: DNEVNIK.hr U Gračacu objesili vuka - 3 U Gračacu objesili vuka - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vuk - 1 Vuk - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Vuk - 2 Galerija 1/7 >>
Nakon što su nedavno vukovi u Lici poklali 87 ovaca, na ulazu u Gračac - jeziv prizor. Lešinu vuka netko je objesio na prometni znak. Ovlašteni vještak Ministarstva gospodarstva preuzeo je lešinu.

Na Veterinarskom fakultetu utvrdit će se uzrok uginuća. Sve istražuje i policija. Podsjećamo, vuk je u Hrvatskoj zaštićena životinja.

Pročitajte i ovo Vršnjačko nasilje u Zadru Teško ozlijeđen, ali stabilno VIDEO Brutalno iživljavanje nad dječakom u Zadru: Pojavile se i stare snimke zlostavljanja, vršnjaci samo gledaju sa strane

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završena istraga Jedan samostrelom ubijao mačke, drugi zračnom puškom pijetle: Prijeti im zatvor

''Vjerujem da je netko nešto htio s time napraviti, iako je za mene to jedan neljudski, sadistički, stvarno bezobziran čin koji ne mogu opravdati. Pretpostavljam da je to neka poruka jer ga je netko tako objesio na tablu Gračac. To je stvarno neljudski do kraja'', zgrožen je Igor Hak, vještak Ministarstva gospodarstva.

Stočar Nebojša Lukić se zabrinuo da nije možda njegov ovan obješen, ali na kraju je saznao da je ubijena životinja zapravo vuk.

No stradava ovdje i stoka - od vuka. I to gotovo svakodnevno.
Koliko god ih stočari pokušali zaštititi, vukovi nađu način. ''Ukrade mi jučer, prekjučer ukrade kozu, udavljenu. Našli smo treći dan kosti'', kazao je Lukić.

Ali s time su naviknuli živjeti, a ovo što se dogodilo vučici - osuđuju. ''Mislim da nema nikakve frustracije. Ja 20 godina držim ovce i događalo se svih tih 20 godina'', pojasnio je Danilo Stanić.

Kontaktirali smo Ministarstvo gospodarstva, poručuju kako stočarima pomažu sa 600 kuna po stradaloj životinji. S druge strane, napominju kako je kazna za ubijanje zaštićene životinje 40 tisuća kuna.

''Destruktivni i represivni zakoni''

U Gračacu objesili vuka - 2 Ivan Tešija - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Ivan Tešija, predsjednik udruge Hrvatski krški pašnjaci kazao je kako mu je žao što se odmah okrivilo stočare za gnjusan čin. ''Smatramo da se prvo trebao utvrditi uzrok smrti pa onda obaviti radnje'', kazao je Tešija aludirajući na policijsko ispitivanje stočara.

Najviše zamjera državi na nekvalitetnim zakonima. ''Želimo da zakoni koji vrijede za poljoprivrednike u Europi vrijede i za nas, a ne da se stvaraju destruktivni i represivni zakoni na stočare'', istaknuo je.

Dodaje kako je glavni problem što država nije dozvolila odstrel vukova kojih je previše, a zakonski nisu stočarima omogućili kvalitetne uvjete. ''Vršimo ispašu stoke na državnom zemljištu, a ne daju da sagradimo montažne nadstrešnice, a Hrvatske šume nam brane postavljanje električnog pastira'', pojasnio je Tešija.

Zaključno, kaže Tešija da su uvijek otvoreni za razgovor s vladajućima i da im je cilj zadržati ljude na ruralnim područjima i omogućiti im nesmetan rad.


 




 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene