Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U prvih osam mjeseci 423 poginulih u prometu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do rujna 2007. godine na području Republike Hrvatske dogodilo se 40 846 prometnih nesreća. To je za 7,1 % više nesreća nego istom razdoblju prošle godine, kada se dogodilo 38 130 nesreća. U nesrećama su život izgubile 423 osobe, 36 više nego u istom razdoblju prošle godine.

Nepovoljan trend stradavanja u cestovnom prometu je zabrinjavajući, posebno kada se uzme u obzir kako je u istom razdoblju broj poduzetih policijskih mjera u prometu bio veći za 2%. 

Pročitajte i ovo Dina Ćevid i Josip Mataija - 4 Edukacija ili represija? Produženi blagdanski vikend zavio je mnoge u crno: Kako promijeniti zastrašujuće brojke i je li sve na policiji? Slika nije dostupna Istraga u tijeku VIDEO Tragedija na reliju: Udario u skupinu gledatelja, troje poginulih

Od ukupnog broja nesreća u ovoj godini, dogodila se 371 prometna nesreća s poginulim osobama, dok je prošle godine takvih nesreća bilo 341.

U osam mjeseci 2007. dogodilo se 11 872 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama ( 2006. godine u tom je razdoblju bilo 10 443 s ozlijeđenim osobama).

U nesrećama je ukupno nastradala 17 531 osoba, što je za 13,4% više nastradalih nego u 2006. godini, kad je nastradalo 15 466 osoba.

U odnosu na 2006. godinu u prvih osam mjeseci 2007. veći je i broj smrtno stradalih. Na prometnicama su stradale 423 osobe, dok je u istom razdoblju prošle godine u prometu smrtno stradalo 387 osoba. 

Istovremeno, ozlijeđeno je 17 108 osoba (2006. godine broj ozlijeđenih bio je 15 079). 

Veći broj policijskih akcija

Policijski službenici će ubuduće još intenzivnije nadzirati vozače kako bi se spriječio broj prometnih prekršaja.

Policija će u sljedećem razdoblju posebno staviti naglasak na sustavan preventivan rad i efikasno sankcioniranje prekršitelja prometnih propisa.

Kako bi se povećala razina sigurnosti prometa na cestama, napravit će se detaljna analiza stanja sigurnosti u cestovnom prometu, a povećat će se i opseg preventivnih mjera.

Policija će pokriti sve prometne pravce koji se statistički iskazuju kao ugrožavajući, a nazočnost policijskih službenika na cestama bit će vidljiva. Povećat će se i broj kontrolnih punktova.

Policija će posebnu pažnju obratiti na nepropisnu i neprilagođenu brzinu, vožnju pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska te nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku. 

Pojačane akcije policije odnose se i na intenzivniju kontrolu mladih vozača, vozača kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, zatim na vozače koji upravljaju vozilima prije stjecanja prava na upravljanje te na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost, poput nekorištenja zaštitne kacige i sigurnosnog pojasa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene