Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi detalji zločina kod Šibenika

Ubojica je pucao iz kineske verzije kalašnjikova koji je ilegalno posjedovao. U njegovoj kući i automobilu našli cijeli arsenal

Šibensko-kninska policija u podne je održala konferenciju za medije na kojoj su izneseni novi detalji i saznanja o ubojstvu i samoubojstvu u Šibeniku i Vodicama protekle subote.

Na konferenciji za medije PU šibensko-kninske govorio je načelnik uprave Ivica Kostanić, koji je rezimirao postupanje policije te zahvalio građanima na pomoći u pronalasku automobila i muškarca za kojeg se sumnjalo da je počinitelj zločina. 

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

"Počinitelj je 30. siječnja 2021., koristeći oružje kalibra 7.62, odnosno kinesku verziju kalašnjikova, ubio tri osobe, a onda se automobilom ubijenog 62-godišnjaka uputio prema Vodicama. Parkirao je ispred trgovine u vlasništvu 47-godišnjaka i u trenutku kad je on ušao u auto u namjeri da napusti trgovački centar, počinitelj je u automobil ispalio više hitaca iz automatskog oružja. Iz istog je oružja sebi oduzeo život", rekao je Kostanić.

Policija istražuje i kako je ubojica nabavio oružje kojim je počinio zločin. Govoreći o motivu, Kostanić je rekao kako je riječ o poslovnom odnosu između osumnjičenog i žrtava vezano za stečajni postupak nad tvrtkom osumnjičenog, kao i novčani iznos za koji su bile ili su trebale biti prodane nekretnine i pokretnine osumnjičenikove tvrtke u stečajnom postupku.

U kući i vozilu našli asrenal

Odgovarajući na novinarska pitanja načelnik Kostanić rekao je i kako dosadašnjim izvidima nije utvrđeno da je bilo što ukazivalo na taj krvavi ishod. 

"Izuzeli smo značajnu poslovnu dokumentaciju koja se odnosi upravo na stečajni postupak vezano za tvrtku u vlasništvu ubojice, to se proučava i u kontaktu smo s Trgovačkim sudom u Zadru. Da se ičim pokazivalo da je da bi moglo doći do ovakvih posljedica, nije bilo nikakvih naznaka niti bilo kakvog oproštajnog pisma", rekao je.

Na Ražinama je, kazao je, pronađeno je 16 čahura streljiva za automatsko oružje, dok je u automobilu pronađenom u Vodicama pronađena 21 čahura.

"Radi se isključivo o streljivu za oružje tipa kalašnjikov", rekao je Kostanić te dodao kako je u automobilu ubojice nađen još i pištolj kalibra 7.62 Crvena zastava s 125 komada streljiva, prigušivač za automatsku pušku i nož.

"U škodi Qaroq kraj tijela je bila automatska puška, s 28 komada streljiva, i jedna lovačka patrona kalibra 12. U jednoj od kuća samoubojice pronađeno je 25 komada streljiva za pištolj, 20 komada streljiva za pištolj kalibra 3.57, zračna puška s optikom, 19 komada streljiva za lovačku pušku 3.38, 49 komada streljiva za lovačku pušku kalibra 12 i optički nišan. Sve nabavljeno nelegalno. U drugoj kući nađena je stečajna dokumentacija koja je izuzeta", rekao je te napomenuo kako 57-godišnjak nije imao legalno nabavljenog oružja. 

Oružje mu je dva puta oduzeto

"Bio je lovac i imao je legalno oružje, ali mu je oduzeto 2009. zbog počinjenja prekršaja iz domene nasilja u obitelji", rečeno je na konferenciji.

Do oružja ubojica nije mogao nego nakon što je nakon tri godine nastupila rehabilitacija.

"Dakle oružje mu je vraćeno 2014. godine, bivša supruga mu je otišla i nije bilo naznaka da bi se nešto moglo dogoditi. No 10. rujna 2018. ponovno mu je oduzeto oružje zbog prijetnji. Iako tada nisu utvrđeni elementi tog kaznenog djela, ali je utvrđeno da oružje nije čuvao u skladu sa zakonom i tada mu je ponovno oduzeto. On se tada žalio, postupak je vjerojatno još u tijeku", rekao je Kostanić.

Stravični zločin šokirao cijelu zemlju

Stravično četverostruko ubojstvo i samoubojstvo šokirali su Šibenik, ali i cijelu Hrvatsku.

U subotu je u Vodicama ubijen 47-godišnji šibenski poduzetnik Tedi Slamić. U Šibeniku su ubijeni 42-godišnji poduzetnik Toni Šparada, 62-godišnja stečajna upraviteljica Radojka Danek i njezin 63-godišnji suprug.

Osumnjičeni 57-godišnji ubojica Branko Koloper, vlasnik pekarskog lanca, istog je dana pronađen mrtav pored automobila u vodičkom zaleđu.

Iza stravičnog ubojstva krije se poslovna priča o prodaji i kupnji nekretnina u stečaju, priča između uspješnih šibenskih poduzetnika i poduzetnika čija je tvrtka otišla u stečaj. Umjesto da završi poslovnim dogovorom, nažalost, priča je okončana krvavim obračunom s pet ugašenih života.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene