Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NISU SVJESNI OPASNOSTI

Po život opasna igra u Požegi: Djeca se zavuku ispod tračnica, u šupljinu na mostu, i čekaju da protutnji vlak!

Sirena koja upozorava na opasnost, zvuk kočenja vlaka i djeca koja izlaze iz mosta kojim taj vlak protutnji. To je u četvrtak iza 13 sati snimio čitatelj koji tvrdi da je igranje na tračnicama u Požegi postalo trend.

"Kolegica i ja išli smo na pauzu. Radimo u zgradi koja je blizu tog mosta, u širem centru Požege. U to vrijeme nailazi vlak koji ide prema Velikoj. Vidjeli smo dvoje djece. Pretpostavili smo da su pod mostom. Mislio sam, idem snimiti jer sam ih i prije već viđao tamo.

Kad je vlak prolazio, kolegica je u strahu okrenula glavu. Ja sam prestao snimati. Mobitel sam opet upalio kad je vlak već prošao. Tad smo vidjeli da oni izlaze iz samog mosta, iz konstrukcije, i da ih ima desetak", ispričao nam je čitatelj koji je opasnu igru snimio u četvrtak oko 13:30. 

Misli da je riječ o djeci, 3. ili 4. razreda osnovne škole.

"Odmah smo potrčali prema njima. Vikali na njih i upozoravali ih, no oni su se razbježali kad su nas vidjeli", govori čitatelj. 

Događaj ga je šokirao. Već neko vrijeme na istom mjestu viđa djecu, no dosad nije znao u kakvoj su opasnosti. Tvrdi da se djeca uvuku u konstrukciju mosta, u šupljinu ispod samih tračnica. 

"Kad se uguruju unutra, mislim da nisu niti 30 ili 40 centimetara udaljeni od vlaka koji sa 100-tinjak tona juri iznad njih. Zamislite koja je to vibracija kad takva masa projuri kroz željeznu konstrukciju. Jedina olakotna okolnost, ako se može tako nazvati, jest što vlak od kolodvora do tog mjesta ipak ne razvije punu brzinu", objašnjava.

Pročitajte i ovo Gordana Buljan Flander - 2 ''Misle da su neranjivi" Novi trend s društvenih mreža zaprepastio sve - djeca legnu na cestu i čekaju auto. Profesorica savjetuje roditeljima kako razgovarati s djetetom

"Oni nisu svjesni opasnosti", nastavlja u jednom dahu. "Već sam u nekoliko navrata vidio klince tamo. Ali nisam shvatio o čemu se radi. A kako blizu radim, čuo sam da zadnja dva tjedna vlak nenormalno trubi, i naglo se pokušava zaustaviti, baš u to vrijeme, između 13 i 14 sati, kada su u dvije obližnje osnovne škole, smjene učenika", kaže. 

Prije nekoliko dana, prisjeća se, vidio je djevojčicu kako sjedi na tračnicama. I ona je brzo pobjegla. Vidio je i grupu koja se zavukla uz most, do samih tračnica.  

"Ti su bili još mlađi, činilo mi se, 1. ili 2. razred. Kolegica je krenula vikati da će im zvati roditelje. Naravno da ih ne znamo, ali morali smo zaprijetiti. A oni se samo smiju i bježe. A roditelji nemaju pojma što oni rade. U školi ih očito ne uče o opasnostima u stvarnom životu", zaključuje čitatelj koji se nada da će video biti upozorenje roditeljima. 

Opasan TikTok trend

Ne zna se je li i ovdje riječ o nekom opasnom trendu koji je potekao s društvenih mreža. Jedna zagrebačka škola upozorila je prošlog tjedna na izazov koji kruži TikTokom. U njemu dijete doslovno legne nasred ceste i iščekuje automobil. Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba tad je za Dnevnik Nove TV objasnila je da mozak mladih u adolescentskoj dobi funkcionira tako što traži uzbuđenje.

''Oni smatraju da su neranjivi, da im se ništa ne može dogoditi i imaju potrebe biti popularni ovdje i sada, skupiti lajkove ovdje i sada'', rekla je. Dodala je da je ponašanje mladih danas puno opasnije jer se događa pred velikom publikom na društvenim mrežama.

Pročitajte i ovo Prolazak vlaka (Foto: Dnevnik.hr) očevid slijedi Auto naletio na vlak u Mihaljevcima, jedna osoba završila u bolnici

Pozvala je roditelje da sudjeluju u životima svoje djece ta da ovakve prizore i upozorenja iskoriste kao poticaj na razgovor kako bi dijete pitali što znaju o takvom izazovu...

"I što misli kako se mogu zaštiti djeca i kako može ne dati lajk za takva ponašanja i ne biti promatrač koji potiče takva ponašanja", savjetovala je Buljan Flander.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene