Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podignuta optužnica

Ratni zločin na Sajmištu: Zlostavljali i udarali muškarce pred ženama i djecom, a onda je uperio pušku u glavu djevojčici (8) koja je glasno plakala zbog oca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podignulo je optužnicu protiv 50-godišnjaka. Tereti ga se da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Vukovaru na Sajmištu.

Okrivljenog 50-godišnjaka tereti se da je 14. rujna 1991. u Vukovaru, kao pripadnik paravojne formacije odred "Petrova Gora", postupio protiv pravila međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ratni zločini Stražar u Malom logoru premlaćivao i zlostavljao Hrvate i Bošnjake, protiv njega je podignuta optužnica Slika nije dostupna DAN SJEĆANJA Plenković: ''Šimpraga je došla u Škabrnju da bi odala počast žrtvama''

Tijekom napada došao je do kuće u Ulici Svetozara Markovića broj 256 u kojoj se u podrumskim prostorijama sklonilo više civila. Zajedno s još desetak pripadnika paravojnog odreda civilima je prijetio da će im baciti bombu i tako ih istjerao iz podruma.

Među njima su bile i tri žene s djecom, od kojih je bilo dvoje osmogodišnje djece te trogodišnje i dvogodišnje dijete. Tereti ih se da su sedmorici muškaraca (rođenima 1964., 1967., 1958., 1958., 1954., 1956. i 1936. godine) zapovjedili da legnu na zemlju licem prema tlu.

Na dvorištu su ih, pred ženama i djecom, svi zajedno zlostavljali udarajući ih rukama, nogama i kundacima pušaka po glavi i tijelu, pri čemu su muškarca rođenog 1958. godine uhvatili za kosu i udarali mu glavom o beton.

Uperio cijev puške u glavu trogodišnjoj djevojčici

Kada je njegovo tada osmogodišnje dijete uplašeno prizorom počelo glasno plakati, 50-godišnjak je prišao djetetu te mu uperio cijev puške u glavu i zaprijetio.

Potom se ponovno pridružio ostalim pripadnicima odreda i nastavio udarati oca i ostale muškarce koji su ležali na tlu. Kada su ih prestali tući, uz prijetnju oružjem istjerali su ih iz dvorišta te ih proveli niz Ulicu Svetozara Markovića prema predjelu tzv. Gelesove dole. Ondje su sve dovedene muškarce, osim jednog muškarca (rođenog 1936. godine), nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija istog dana ubili hicima iz vatrenog oružja.

Navedeni muškarac (1936.) preživio je te se uspio vratiti u jednu kuću, ali su i njega narednih dana nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija ubili u blizini pruge u Proleterskoj ulici.

Državno odvjetništvo predložilo je produljenje istražnog zatvora protiv 50-godišnjaka zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene