Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Istraga protiv sudaca zbog zlouporabe u pretvorbi Dubrovačkog primorja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv dubrovačkih sudaca Ive Besjedice i Pere Miloglava te tamošnjih poduzetnika Pere Vićana, Antoana Kralja i njegovog oca Antuna USKOK je zatražio istragu zbog zlouporaba u pretvorbi tvrtke Dubrovačko primorje.

Istodobno je protiv oca i sina Kralja te bivšeg pomoćnika predstojnika Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Ive Žeravice USKOK podigao optužnicu u slučaju 'Pet zvjezdica'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Razotkriveni Policija se oglasila o akciji s USKOK-om: Uhićeni su zaradili stotine tisuća eura, traže još jednog muškarca Ilustracija zločinačko udruženje Uhićenja u tijeku: Nova akcija USKOK-a i policije

Istražni zahtjev i optužnica podignuti su pred splitskim Županijskim sudom.

U slučaju Dubrovačkog primorja USKOK donedavnog predsjednika Općinskog suda u Dubrovniku Besjedicu (53) tereti da je 1998. tu tvrtku upisao kao vlasnika zemljišta Vrtovi sunca u Orašcu, vrijednog više od 151 milijun kuna. Budući da ta nekretnina u pretvorbi nije ušla u procjenu društvenog kapitala poduzeća nije ni bila plaćena, pa se Besjedicu sumnjiči da je za taj iznos oštetio Hrvatski fond za privatizaciju. 

U USKOK-u tvrde da je Besjedicu na to nagovorio, odnosno potaknuo direktor Dubrovačkog primorja Vićan (58).

Besjedicu, Antoana (36) i Antuna (59) Kralja te donedavnog predsjednika Županijskog suda u Dubrovniku Miloglava (50) sumnjiči se zbog nezakonitog skidanja zabilježbe spora nad spornim zemljištem u Orašcu u prosincu 2007. Nakon uklanjanja te zabilježbe u zemljišnim knjigama novi vlasnik zemljišta u Orašcu Josip Kordić upisao je hipoteku i podigao kredit iz kojega je 12 milijuna kuna isplatio ocu i sinu Kralj za građevinske radove koje je njihova tvrtka 'Konel' obavila u Vrtovima sunca.

Dvojica sudaca osumnjičeni su za zlouporabu položaja i ovlasti, a ostala trojica za poticanje na tu zlouporabu.

U optužnici u slučaju 'Pet zvjezdica', podignutoj nakon sedmomjesečne istrage, otac i sin Kralj te 46-godišnji Žeravica terete se, pak, da su od vlasnika dubrovačkog hotela 'Bellevuea' Gorana Štroka tražili ukupno 440 tisuća eura mita kako bi mu pribavili uporabne dozvole.

Prema optužnici, prvo su Žeravica i Antun Kralj tražili 120.000 eura za dozvolu, no Štrok na to nije pristao, a potom je sam Žeravica tražio 200.000 eura. Kada je Štrok ponovno odbio dati traženi mito zaključeno je kako njegov hotel nema uvjeta za dobivanje uporabne dozvole. Žeravicu se tereti da je potom ponovno bezuspješno od Štroka tražio 120.000 eura kako bi mu, nakon lokacijske, izdao i dopunu građevinske dozvole.

Štrok je na kraju sve prijavio USKOK-u koji je u predistrazi tajno pratio i prisluškivao osumnjičene.

Žeravica je optužen i da je Antunu Kralju obećao da će mu kao državni službenik pomoći u dobivanju potrebnih dozvola za njegovu tvrtku ako mu proda stan u Zagrebu za 30 posto nižu cijenu od tržišne.

U USKOK-u tvrde da je Žeravica tako, na nagovor dvojice suoptuženika, 'stopirao' izdavanje građevinske dozvole jednom investitoru dok taj investitor s njima ne potpiše ugovor o izvođenju radova. Kako investitor na to nije pristao nije mu ni izdana dozvola na koju je imao pravo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene