Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ili imaju japanke ili su bez vode

HGSS ih moli, ali oni se i dalje oglušuju. I reporterka Dnevnika Nove TV naišla na nekoliko neadekvatno opremljenih turista: "Nismo imali ništa drugo"

Aktualno Galerija HGSS upozorava: Turisti neoprezni, priroda opasna - 7 HGSS upozorava: Turisti neoprezni, priroda opasna - 7 Foto: DNEVNIK.hr HGSS upozorava: Turisti neoprezni, priroda opasna - 2 HGSS upozorava: Turisti neoprezni, priroda opasna - 2 Foto: DNEVNIK.hr HGSS upozorava: Turisti neoprezni, priroda opasna - 3 HGSS upozorava: Turisti neoprezni, priroda opasna - 3 Foto: DNEVNIK.hr HGSS upozorava: Turisti neoprezni, priroda opasna - 1 HGSS upozorava: Turisti neoprezni, priroda opasna - 1 Foto: DNEVNIK.hr +6 Jana Mijailović, HGSS Zadar Galerija 1/11 >>
Borba Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i neadekvatno odjevenih i nepripremljenih turista nastavlja se. Nažalost, prije dva dana strana državljanka je zbog dehidracije na Biokovu izgubila život. HGSS upozorava: Nijedno osvajanje cilja nije vrijedno života.

Na plus 37 oči bole od samog pogleda u sunce, ali na užarenim stijenama u Paklenici ne fali penjača. Štoviše, potpora stiže s tla od kolegice u japankama. ''Ne trebamo visoke planinarske cipele, samo ako se penjemo više, u planinu'', tvrdi Susan, turistkinja iz Slovačke našoj reporterki Sanji Jurišić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova tragedija na Biokovu Strankinja nakon planinarenja do Skywalka pronađena bez svijesti, nije joj bilo spasa. HGSS po tko zna koji put upozorava planinare: "Nijedan vrh nije vrijedan rizika"

No i oni koji se penju prema vrhu često s uma smetnu da im glavu sačuvati može obuća, i njima i djeci.

"Na Saši je dobar primjer obuće koju ne bismo smjeli nositi u planine. Ali ima ih. Nismo imali druge", kaže Poljakinja.

Zaljubljenici u prirodu, odoljeti joj je ne mogu ni u špici turističke sezone, no nerijetko krše jedno od osnovnih pravila jer ne nose sa sobom dovoljno vode, a upravo je to bilo kobno za nesretnu 50-godišnju Poljakinju čiji se život ugasio prije dva dana na putu prema Skywalku, na Biokovu. Pronašli su je HGSS-ovci, bez svijesti.

HGSS upozorava: Turisti neoprezni, priroda opasna - 7 HGSS upozorava: Turisti neoprezni, priroda opasna - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

U danima kada zvoni temperaturni alarm, HGSS poručuje, Biokovo nije planina koja se osvaja. No nebeska šetnica iznad Makarske mami turiste, svaki dan je posjeti tisuću i pol ljudi.

I riječki HGSS-ovci posljednjih dana su u akcijama. Na njihovu području jedna je osoba ozlijedila ručni zglob. Jedan turist pao je niz liticu, a drugi je onemoćao i nije mogao nastaviti kretanje po planini pa je zatražio njihovu pomoć.

HGSS upozorava: Turisti neoprezni, priroda opasna - 7 HGSS upozorava: Turisti neoprezni, priroda opasna - 6 (Foto: DNEVNIK.hr)

Aktivni odmor mamac je za mnoge, ali uz svu opremu, treba imati i bistru glavu. Krsto iz Zagreba bio je na planini, ali mora stići i na plažu. Kaže da je vidio u planini neadekvatno odjevene turiste: ''U kupaćima idu pa se kupaju gore''.

No, zbog jednog selfija za društvene mreže, poručuju HGSS-ovci, ne isplati se riskirati život. Ljude na izmaku snaga Kruno Stipetić iz HGSS-ove stanice Ogulin i njegov vjerni kolega pas Draco vidjeli su na desetke puta. Samo ove godine bili su u 15 potražnih akcija: ''Ima i turista koji nestanu, nisu pripremljeni za ljetne pohode na planine. Idu japankama, nemaju kod sebe adekvatnu opremu, dovoljnu količinu hrane, vod, i svega ostaloga''.

A takve greške na planini plaćaju se skupo. Nekad i životom.

HGSS upozorava: Turisti neoprezni, priroda opasna - 7 HGSS upozorava: Turisti neoprezni, priroda opasna - 7 (Foto: DNEVNIK.hr)

Upozorava na to HGSS redovito, poput papagaja iz godine u godinu ponavlja iste stvari, no još uvijek ima onih koji u planine idu prazne glave i torbe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "ne podcjenjujte majku prirodu" HGSS-ovci spašavali turisticu kod Makarske, pogledajte što je obula za šetnju planinom

I zadarska HGSS-ovka Jana Mijailović u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Sanjom Jurišić naglasila je da je potrebno sa sobom uvijek u planinu ponijeti: ''Esktra vode i rasvjetu jer koliko god mi planirali, ne znamo koliko će trajati to naše pješačenje. A kad su ovakve ekstremne vrućine, možda je bolje pronaći neku drugu razonodu jer su i Velebit i Biokovo ekstremno opasni''.

Iako se često u javnosti postavlja pitanje zašto HGSS ne naplaćuje svoje aktivnosti, Mijailović je opetovala: ''Stalno ponavljamo, HGSS nikada neće naplaćivati svoje akcije spašavanja. Nema veze je li riječ o turistima. Oko 80 posto naših akcija se odnosi na domaće stanovništvo. Ne možete naplatiti potražnu akciju od sedam dana u kojoj je sudjelovalo 150 ljudi, helikopteri, dronovi, psi… Stvar naplaćivanja je stvar države''.

Važna stvar bi bila suradnja s turističkim zajednicama i svima koji gostima daju informacije da ih se jasno upozori na realno stanje i potreban oprez pri susretu s planinom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene