Obavijesti Video Pretražite Navigacija
potonuo tegljač

Otkriveni detalji strašne havarije na Jadranu, pronađena tijela tri člana posade: "Svi su skočili u more bez pojasa za spašavanje..."

Na crti razgraničenja između Hrvatske i Italije u Jadranskom moru potonuo je talijanski tegljač. U tijeku je potraga za članovima posade.

U tijeku je koordinirana akcija traganja i spašavanja članova posade talijanskog tegljača "Franco P" koji je potonuo u kasnim noćnim satima u dubrovačkom akvatoriju.

Kako piše Rai news, u akciji je do sada spašen samo zapovjednik remorkera, 63-godišnji Sicilijanac.

Telefonom se za Dnevnik Nove TV javio Željko Sušić, zapovjednik broda Split koji je spasio zapovjednika talijanskog broda.

"Kad smo ga uspjeli izvući stanja jednog laganog šoka, premorenosti i svega ostalog jer nije mogao govoriti, progovorio je i rekao: 'to je toliko bilo brzo'. Nisu uspjeli poslati niti poziv u pomoć, niti su uspjeli aktivirati splav za spašavanje. Već su svi skočili u more onako kako su se našli na palubi, bez pojasa za spašavanje", kazao je.

Brod Danče i dalje je u akciji

Reporterka Paula Klaić Saulačić kazala je da je brod Danče i dalje u akciji spašavanja.

"Talijanski mediji prenose da je pronađeno svih pet tijela za kojima se tragalo, no s hrvatske strane nema službene potvrde o tome. Tri tijela su pronađena, za dva se još traga", rekla je.

"Zapovjednik broda je prilikom spašavanja rekao da su u zadnji čas uspjeli maknuti dio i spasiti 11 članova posade koji su bili na drugom dijelu teglja. U traganju i dalje sudjeluju Obalna straža, MORH i MUP, a ono se nastavlja", dodala je.

Za ljudima na teglenici se ne traga

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture istaknulo je ranije u četvrtak kako se 12 ljudi nalazilo na teglenici iza remorkera te se za njima ne traga.

Kapetan Lučke kapetanije Dubrovnik Mato Kekez istaknuo je kako su svi članovi posade talijanske nacionalnosti. Potvrdio je i kako je došlo do prodora vode nakon čega je remorker potonuo. "Smatramo da više ne tragamo za ljudima nego za ljudskim tijelima", rekao je Kekez te je istaknuo kako je temperatura mora iznosila 17 stupnjeva.

Detalji kobne večeri

Svi detalji nesreće još uvijek nisu poznati. No, zapovjednik broda "Split" Željko Sušić prisjetio se kako je izgledalo spašavanje jednog od članova posade.

Oko 21 sat primili su poziv za spašavanje i traganje na mjestu gdje je potonuo tegljač. Prema toj su poziciji, kaže Sušić, krenuli odmah.

"Unesrećenog smo pronašli u moru u 22:40 i podignuli smo ga na palubu našeg proda. Nakon pola sata, uspjeli smo ga izvući iz stanja laganog šoka i premorenosti jer nije mogao govoriti", rekao je Sušić.

Zapovjednik potonulog remorkera rekao im je kako je tegljač plovio iz jedne od luka u sjevernoj Italiji za Albaniju.

Kada je uspio progovoriti, prisjeća se Sušić, unesrećeni zapovjednik rekao je da im se oko 20:20 punila krma broda i to toliko brzo da su uspjeli otpustiti tegljene maone. "Remorker je sa krmom uronjen u more u 20:30 i potonuo je", prepričao je zavpovjednik Giusepe Petralia.

"Petralia je rekao i kako nisu uspjeli poslati poziv upomoć niti aktivirati splav za spašavanje, već su svi skočili u more i to bez pojasa za spašavanje", prepričao je Sušić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dvojica u bijegu Raskrinkana skupina krijumčara ljudima: Preko BiH kroz Hrvatsku prevezli 61 osobu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Susjedi u šoku VIDEO/FOTO U lovu na napadača iz Prečkog policiji će jedna okolnost olakšati posao: "Savjet napadaču je da im olakša i sam se preda"

Temperatura mora, pojasnio je lučki kapetan Kekez, bila je 17 stupnjeva.

"Nastavljamo s potragom. Danas ćemo izmijeniti snage i uključiti ostale ekipe preko Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje, obalnu stražu. Iako se radi o akvatoriju koji je van našeg IGP-a, moramo nastaviti traganje", rekao je Kekez te je dodao kako je u potragu uključeno hrvatsko i talijansko zrakoplovstvo.

Kekez je potvrdio i kako je utvrđena pozicija "nečega" u moru, ali i da nisu sigurni da se radi o njihovim tijelima.

Osvrnuvši se na vremensku prognozu, Kekez je rekao da bi se na srednjem dijelu Jadrana predvečer mogli ponovno pojačati sjeverni vjetrovi. "To bi moglo otežati situaciju, ali nadamo se da će biti lakše nego noćas", istaknuo je Kekez.

Naime, kako je izvijestilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, havarija se dogodila na crti razgraničenja između Hrvatske i Italije.  Pročitajte i ovo Institut za sudsku medicinu u Beogradu DNK-om utvrđen identitet Obdukcija otkrila od čega je preminuo Matej Periš. Njegovoj majci pozlilo, prvi put se i kratko oglasila

Pročitajte i ovo Snimke nadzornih kamera - 2 Iz minute u minutu Policija iz Beograda: "Rezultati obdukcije bi trebali biti poznati u četvrtak." Matejev otac u suzama: "Ja idem u Beograd po sina..."

U srijedu oko 21:00 sat informaciju o potonuću tegljača zaprimio je MRCC Rijeka. U isto vrijeme započela je zajednička akcija spašavanja u koju je s helikopterom i gliserom uključena i talijanska obalna straža.

S hrvatske strane za posadom tragaju i Lučka kapetanija Dubrovnik s brodom 'Danče', Jadroplov s brodom 'Split' te pet brodova koji su se nalazili u blizini - jahta 'Anna', teretni brod 'Comanche', tegljač 'Paul' te tankeri 'Astrea' i 'Crown 2'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene