Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija poziva na oprez

Dolijao dubrovački lihvar, ucjenama i prijetnjama dvojicu muškaraca olakšao za 5,3 milijuna kuna

U stanu osumnjičenog pronađena je veća količina novca
U stanu osumnjičenog pronađena je veća količina novca Foto: PU Dubrovačko-neretvanska/DNEVNIK.hr
Dubrovačka policija osumnjičila je 57-godišnjaka za više kaznenih djela iznude i lihvarenja na štetu dvoje ljudi koje je u odvojenim slučajevima olakšao za 5,3 milijuna kuna.

Utvrđeno je da je osumnjičeni 57-godišnjak od 2005. do 2020. vršio pritisak na 62-godišnjaka, s kojim je prethodno imao poslovni odnos, tražeći od njega da mu na osnovu nepostojećeg duga, odnosno nepostojeće očekivane dobiti poslovnog odnosa isplati 250 tisuća eura, izvijestila je dubrovačko-neretvanska policija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podignuta optužnica Užas u Međimurju: Konobar natjerao maloljetnika da ga oralno zadovolji, sve je i snimio Cijena kvadrata - 3 Obaraju rekorde Za cijenu cijele kuće na Banovini u ovom gradu možete kupiti tek deset kvadrata: "Ne znam kako će moja djeca nešto kupiti"

Oštećeni je zbog toga bio prisiljen prodati dio svoje imovine kako bi navedeni dug isplatio. Iznuđivač je oštećeniku izravno prijetio smrću pokušavajući ga na taj način prisiliti da na štetu svoje imovine isplati dugovanja osumnjičenika prema trećim osobama, kažu u policiji.

Istragom je utvrđeno i da je osumnjičeni oštećenom 62-godišnjaku 2009. posudio 80 tisuća eura, obračunavajući mu pritom nerazmjernu kamatu po kojoj je iznos duga 2011. dosegnuo 354 tisuće eura, zbog čega je oštećeni bio primoran predati mu na korištenje svoju nekretninu u koju se osumnjičenik uselio.

Time je 62-godišnjaku pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko pet milijuna kuna.

U drugom slučaju osumnjičenik je 67-godišnjaku posudio najmanje 78 tisuća eura, uz nerazmjernu kamatu, temeljem koje mu je 67-godišnjak isplatio najmanje 38.400 eura.

"Unatoč plaćenoj kamati, njegov je dug i dalje rastao pa je oštećeni zbog nemogućnosti vraćanja duga i straha od osumnjičenika bio prisiljen napustiti Republiku Hrvatsku. Tim kaznenim djelima 67-godišnjaku je pričinjena materijalna šteta u iznosu od najmanje 307 tisuća kuna", navode iz policije.

Pretragom doma osumnjičenika pronađena je dokumentacija i veća količina novca za koju se osnovano sumnja da potječu od izvršenja kaznenih djela.

Iz dubrovačke policije pozvali su eventualne žrtve takvih i sličnih kaznenih djela da im se jave s punim povjerenjem.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene