Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proglašen krivim

Cviku osam godina i tri mjeseca zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jakša Cvitanović Cvik osuđen je na osam godina i tri mjeseca zatvora zbog organizirane prodaje heroina na Korčuli i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Županijski sud u Splitu Jakšu Cvitanovića Cvika proglasio je krivim te ga za dilanje droge kaznio s pet godina. Za udruživanje u zločinačku organizaciju Cvik je dobio dvije, za pranje novca tri i za dva sprečavanja dokazivanja po pola godine zatvora. Njegov brat dobio je četiri godine zatvora.

Pročitajte i ovo Uhićeno 10 ljudi zbog preprodaje droge Uhićenja u Puli i Zagrebu Pale dvije narkobande, uhićeno 10 ljudi, jedan je u šumi zakopao 12 kilograma kokaina Slika nije dostupna Slučaj 'Cvik': Istraga završila, optužnica idući tjedan

Danas su se i novinari prisjetili praćenja Cvikova bijega pred policijom na Korčuli 2006., skrivanja i hvatanja u Splitu 2007., privođenja i brojnih ročišta. Sudac je danas konstatirao da je Cvik osnovao zločinačku organizaciju i dobro zaradio. 'Uspio je zaraditi novac u iznosu od preko sedam milijuna kuna', istaknuo je sudac Matulović.

Danas među okrivljenima nije bilo Ane Birimiše, dubrovačke odvjetnice. Njen postupak je odvojen, ali sudac je jasno naveo kako je Birimiša pomagala Cviku. 'Uplatio novac na devizni račun i ovlastio Anu Birimišu da može njime raspolagati', dodao je sudac. Sud se u dokazivanju morao osloniti na tajno snimljene telefonske razgovore i iskaze svjedoka, među kojima je bila Želita Tomić. Jer, drogu nisu uspjeli zaplijeniti pa je Cvitanovićev odvjetnik to istakao kao manjkavost slučaja. 'Ja sam vjerovao u oslobađajuću presudu, jer sve se temelji na verbalnim, a ne na materijalnim dokazima', smatra Jadran Franceschi, odvjetnik Jakše Cvitanovića Cvika.

Sudac je naveo i primjere u kojima je Cvik brutalno zastrašivao svoje pomoćnike ovisnike o heroinu, te se čini da su mu oni bili posve podređeni i strahovali svjedočiti protiv njega. 'Pa je zaprijetio riječima, slomit ću te, ubit ću te, nabit ću te na kolac, nećeš živa izaći iz suda', čitao je sudac Matulović prilikom izricanja presude. Policijski zaštićena Želita Tomić svojevremeno je ipak svjedočila da je bila premlaćena i oteta dok je prodavala drogu za njega. Cvik je demantirao, no Sud je zbrojio sve dokaze i povjerovao.

Optužnica, podignuta u studenome 2007., tereti Jakšu Cvitanovića da je od početka 2003. do kraja 2006., na širem području Splita, Dubrovnika i Korčule, radi preprodaje heroina, a zbog pribavljanja velike materijalne dobiti, ustrojio zločinačku organizaciju u koju je uključio brata Mirjana (31), svoju tadašnju djevojku dubrovačku odvjetnicu Anu Birimišu i još 14 drugih okrivljenika koji su i konzumenti opojnih droga, a od droge su zaradili sedam milijuna kuna.

Cvitanovića i njegova brata Mirjana tereti se da su heroin, koji su nabavljali iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, pomiješan s punilima i prepakiran u paketiće od 20 do 100 grama, predavali pripadnicima organizacije. U raspačavanju koristili su se, s njezinim dopuštenjem, autima i motorom u vlasništvu Ane Birimiše.

>> Cvik zatražio da mu skinu lisičine u sudnici

>> Cvik: Ruža mi je smjestila da bi postala ministrica

Braća Cvitanović i Ana Birimiša terete se i zbog 'pranja novca', odnosno da su novac od preprodaje droge polagali na bankovne račune, ulagali u poslovanje svojih trgovačkih društava i obrta, kupovali osobne automobile, plovila, motocikle i druge pokretnine te kupovali i gradili nekretnine. Tako su stekli novac u iznosu od najmanje 2.289.700,30 kuna, 50.605,29 eura i 5.321,41 dolara, stoji u optužnici USKOK-a.

Osumnjičenik se predozirao

Pomagači Jakše Cvitanovića uhićeni su u srpnju 2006., dio njih na Korčuli, a dio u Splitu. Šest mjeseci kasnije policija je u centru Splita u iznajmljenom stanu uhitila i Cvika, ali u stanu nije pronađena droga. Odmah nakon puštanja iz pritvora jedan od osumnjičenika se predozirao, a još su dvije smrti obilježile taj sudski proces - tajnog svjedoka Luke 1 te optuženika koji se predozirao u jednom splitskom apartmanu.

Suđenje je počelo u prosincu 2008. i tri puta je odgađano zbog traženja izuzeća sudaca i predsjednika Županijskoga suda, jer je prošlo više od dva mjeseca od prošle rasprave te zbog bolesti nekih od odvjetnika.

U listopadu 2009. iz postupka se izdvaja suđenje Ani Birimiši koja je oboljela od akutnoga zaraznog meningitisa i liječila se u bolnici. Za suđenja Jakša Cvitanović je, među ostalim, tražio da mu se skinu lisice tijekom rasprave, iz pritvora je prijetio svjedocima, a u njegovoj ćeliji pronađeni su mobitel i droga. Cvitanović je u sudnici otkrio ime jednoga tajnog svjedoka, prijetio je novinarima, a jedan je svjedok optužio njegovog branitelja da je ovisnik o drogama.

Krunska i zaštićena svjedokinja ovoga suđenja bila je Želita Tomić, a potvrdu da su kupovali drogu od Cvika sucima Zoranu Matulovići, Mlađanu Prvanu i Damiru Romcu dala je Jakšina bivša djevojka Petra Gugić i konobar iz Vela Luke Ivan Marinović. Cvitanovićev splitski odvjetnik Jadran Franceshi dao je prigovor na iskaz Želite Tomić i Ivana Marinovića rekavši da nisu vjerodostojni. Sutrašnju presudu veći dio optuženika doći će saslušati sa slobode, dok će Jakša Cvitanović i još trojica optuženih u Palaču pravde doći iz pritvora na Bilicama. (Mi. Dr. /Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene