Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi Afroamerikanac u Ovalnom uredu

Ostvarenje američkog sna Luthera Kinga i Kennedyja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barack Obama, 47-godišnjak koji je izabran za novog predsjednika SAD-a, ostvarenje je sna borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga i bivšeg američkog predsjednika Johna Kennedyja, s kojim Obamu često uspoređuju zbog njegove karizme i nade za promjenu koju nagovješćuje.

'Neću biti savršeni predsjednik, ali ovo vam mogu obećati: uvijek ću prema vama biti iskren i reći ću vam što mislim', kazao je svojim pobornicima prije pobjede.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Barack Obama Od izbora do inauguracije Slika nije dostupna Plan za oporavak gospodarstva Obama najavljuje porast zapošljavanja

U zemlji u kojoj su crnci dobili ljudska prava prije nešto manje od pola stoljeća, demokratski je kandidat prošao nevjerojatan put i otkrio lice pomlađene Amerike koja je u miru sama sa sobom.

Kada je rođen 4. kolovoza 1961. na Havajima, od oca crnaca iz Kenije i majke bjelkinje iz Kanzasa, brakovi između crnaca i bijelaca bili su zabranjeni u velikom broju američkih država. Te je 'miješane' brakove legalizirao Vrhovni sud tek 1967. godine.

'Tko je mogao vjerovati da će jedan četrdesetogodišnji crnac, imenom Barak Obama, jednoga dana postati predsjednički kandidat Demokratske stranke', upitao se nakon što je pobjedio svoju suparnicu Hillary Clinton na unutarstranačkim izborima.

Ne postoji lijeva Amerika i konzervativna Amerika, postoje samo Sjedinjenje Američke Države. Ne postoji crna Amerika i bijela Amerika, ne postoji latino ili azijatska Amerika, postoje Sjedinjene Američke Države Svoju kampanju vodio je u ime 'jedinstva' Amerikanca i kako bi ponovno uspostavio 'američki san', koji je prema njegovom mišljenju uništen. 

>> Obama novi američki predsjednik!

'Izabrao sam da se kandidiram na predsjedničkim izborima u ovom trenutku povijesti jer duboko vjerujem da mi nećemo moći razriješiti probleme našeg vremena ako to ne učinimo svi zajedno', objasnio je.

Podsjećajući na svoje porijeklo, potvrdio je: 'Povijest je ta zbog koje ja nisam savršeno odgovarajući kandidat. Ali to je povijest koja je duboko u meni ucrtala ideju da je ova nacija više od njezinih stranaka'.

Drugo ime Baracka Obame je Hussein i Republikanci su često na to podsjećali, a komentatori se ponekad izrugivali pretvarajući njegovo ime u Usama.

Barack Obama je izašao iz anonimnosti jedne srpanjske večeri 2004. godine kada je uzeo riječ na konvenciji Demokrata u Chicagu.

Milijuni Amerikanca tada su prepoznali tog mršavog muškarca, koji je došao za govornicu tražeći pomirenje Amerikanca bez obzira na rasu, dob ili spol.

'Ne postoji lijeva Amerika i konzervativna Amerika, postoje samo Sjedinjenje Američke Države. Ne postoji crna Amerika i bijela Amerika, ne postoji latino ili azijatska Amerika, postoje Sjedinjene Američke Države', jednostavno je rekao.

Obama želi biti predsjednik upravo te pomirbe i predsjednik 'američkog sna'. On je za nasljeđe uzeo ideje dvojice američkih heroja, borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga i predsjednika Johna Kennedya, od koga je 'naslijedio' mladost i karizmu.

Obamu je odgajala majka u Indoneziji, a zatim na Havajima majčini roditelji (njegova voljena baka preminula je dva dana prije izbora). Obama je prije svega intelektualac - iako mu se smiješila karijera u financijama nakon što je završio sveučilište u Columbiji, on je radije izabrao posao socijalnog radnika u getu na jugu Chicaga. Taj je posao ostavio zbog studija prava na Harvardu, gdje je bio prvi crnac glavni urednik prestižnog pravnog lista Harvarda.

Vratio se u Chicago gdje je radio kao odvjetnik u odvjetničkom uredu u kojem je upoznao ženu koja će postati njegova supruga Michelle, odvjetnica s diplomama Princetona i Harvarda. Par ima dvije djevojčice Maliu (10) i Sashu (7).

Političku karijeru započeo je 1997. kada je izabran u najsiromašnijim dijelovima Chicaga, a za senatora je izabran u studenome 2004. kada je postao jedini crnac u Senatu.

Obama će svoje predsjedničke funkcije preuzeti 20. siječnja u podne, a tijekom predizborne kampanje obećao je smanjenje poreza na američke plaće, te obećao da će vratiti američke vojnike iz Iraka i uključiti republikance u svoju vladu.

Kći Luthera Kinga tvrdi da bi joj otac bio ponosan

Kći borca za građanska prava Martina Luthera Kinga, Bernice King, pozdravila je Baracka Obame za predsjednika SAD-a, ustvrdivši da bi njezin otac bio ponosan na rezultat izbora.

'Znam da bi moj otac bio ponosan na Ameriku zbog toga', kazala je Bernice King za tv postaju CNN, ubrzo nakon objave pobjede Baracka Obame, prvog crnca izabrana za predsjednika SAD-a.

'To znači da posao za koji su se žrtvovali moj otac i majka nije bio uzaludan. Bila sam jako dirnuta i plakala sam čuvši objavu njegove pobjede', dodala je kći Martina Luthera Kinga koji je ubijen prije 40 godina.

King bi bio 'ponosan na brojne mlade ljudi koji su izašli na birališta kako bi to omogućili. Novi dan se rađa nad Amerikom', dodala je ona.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene