Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umro Mate Parlov

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon kratke i teške bolesti sinoć je u 23.15 sati u Puli preminuo proslavljeni hrvatski boksač Mate Parlov, legenda hrvatskog sporta.

Njegovo sportsko srce prestalo je kucati sinoć nešto prije 24 sata u njegovoj obiteljskoj kući u Fažani u krugu obitelji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kolege u šoku Iznenada preminuo glazbeni urednik Hrvatskog radija: "Posvećen glazbi, uvijek je tražio ono najbolje" Slika nije dostupna BOGATA POLITIČKA BIOGRAFIJA Umro jedan od osnivača HDZ-a, bivši zagrebački župan i saborski zastupnik u tri mandata

Parlov je rođen 16. studenoga 1948. godine u Imotskome. Od 1964. bio je članom Boksačkog kluba "Pula". Bio je olimpijski pobjednik 1972. u Muenchenu, 1974. godine okitio se titulom svjetskog amarterskog prvaka u Havani. Bio je i dvostruki europski amaterski prvak; 1971. u Madridu, te 1973. u Beogradu.

1976. je postao profesionalni europski prvak, a 1978. i svjetski profesionalni prvak u poluteškoj kategoriji. Osim toga Mate Parlov bio je i osam puta prvak bivše Jugoslavije.

Sahrana sutra 

U Puli je održana izvanredna sjednica Izvršnog odbora Boksačkog kluba Pula, čiji je Mate Parlov bio član od 1964. godine, u nazočnosti predstavnika Saveza sportova Istarske županije i grada Pule, te njegovih najbližih i prijatelja.

Tom je prigodom dogovoreno da će se sutra održati komemorativni skup a potom i pokop, no satnica i mjesto komemoracije bit će poznati u poslijepodnevnim satima kada će se ponovno sastati članovi Izvršnog odbora pulskog Boksačkog kluba.

"Svi smo šokirani smrću našeg neprikosnovenog kralja ringa koji će ostati zapamćen po brojnim medaljama koje nitko poslije njega nije dosegnuo" - kazao je potpredsjednik Hrvatskog boksačkog saveza te pulskog kluba Miroslav Hlušička govoreći o uspjesima Mate Parlova u čijoj vitrini posebno mjesto zauzima zlatna medalja na Olimpijskim igrama u Munchenu 1972. godine.

Smrt Mate Parlova najviše je pogodila njegova prva trenera Alda Buršića koji mu je bio "učitelj" od 1964. do 1975. godine.

"Teško mi je i jako me pogodila njegova smrt. Toliko je borbi dobio u karijeri a onu najtežu, životnu, ipak nije uspio dobiti. Nema sumnje da je Mate bio zasigurno naš najuspješniji sportaš u 20. stoljeću jer je u amaterskom i profesionalnom boksu osvojio sve što se dalo osvojiti" - kazao je Aldo Buršić.

Brzojave sućuti članovima obitelji Parlov, prijateljima i poštovateljima velikog hrvatskog boksača uputili su predsjednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, te predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, dopredsjednik HOO-a i predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca Stojko Vranković, te glavni tajnik HOO-a Josip Čop.

"Nemam riječi kojima bih izrazio žalost zbog prerane smrti Mate Parlova. Bio je iznimna osoba visokih sportskih i, nadasve, ljudskih kvaliteta. Naš dragi Mate postigao je sve što se moglo postići u amaterskoj i u profesionalnoj boksačkoj karijeri no uvijek je ostao samozatajan i dostojanstven. Smrću Mate Parlova hrvatski i svjetski boks ostao je bez vrhunskog sportaša i čovjeka, ali čiji će nam lik ostati u trajnoj uspomeni", stoji u poruci sućuti Predsjednika Mesića.

"Sa žaljenjem sam primio vijest o izgubljenoj posljednjoj borbi velikog sportaša Mate Parlova.Naš Mate, europski i svjetski prvak i zlatni olimpijski pobjednik nije slučajno proglašen najboljim hrvatskim sportašem prošlog stoljeća, ostavivši trajan trag u našim srcima.U ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti", stoji u brzojavu sućuti premijera Sanadera.

"U povodu bolnog gubitka našeg Mate, velikog boksača i najboljeg hrvatskog športaša prošlog stoljeća, primite izraze iskrene i duboke sućuti u moje osobno ime i u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa", stoji u brzojavu ministra Primorca.

"Hrvatska olimpijska obitelj izgubila je velikog čovjeka, proslavljenog hrvatskog boksača, osvajača zlatnog odličja na Olimpijskim igrama u Munchenu 1972., europskog i svjetskog prvaka, jednostavno hrvatsku sportsku legendu kakav je bio Mate. Iskreno žalimo zbog njegova odlaska ali Mate ostaje u našim srcima i dio je hrvatske i svjetske olimpijske baštine dovijeka. Slavit ćemo njegovo ime kao dijela svih nas kojima je ostavio nasljeđe kakvo mogu samo veliki. Laka mu hrvatska zemlja", stoji u brzojavu HOO-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene