Obavijesti Video Pretražite Navigacija

IAAF Zagreb: Vlašić pobijedila sa rekordom mitinga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska prvakinja i olimpijska doprvakinja Blanka Vlašić pobjednica je natjecanja u skoku uvis na IAAF Grand Prix mitingu u Zagrebu sa preskočenom visinom novoga rekorda mitinga - 204 centimetra.

Blanka je do pobjede došla u rijetko viđenom pripetavanju po novim pravilima sa Ruskinjom Anom Čičerovom, koja je u Zagrebu također preskočila 204 centimetra, što joj je osobni rekord.

Pročitajte i ovo Za njih se otimaju poslodavci - 2 ČESTITAMO! Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na međunarodnom natjecanju u robotici, osvojili dva milijuna dolara Geert Wilders Završili parlamentarni izbori Antiislamski i antieuropski populist mogući novi premijer zemlje tulipana: "Nizozemska će biti vraćena Nizozemcima, tsunami azila i migracija bit će obuzdan"

Dosad neviđeno pripetavanje završilo je u posvemašnjem neredu, budući je Čičerova odustala, a Blanka je nepotrebno skakala još nekoliko puta sve dok joj netko nije rekao da ne mora više skakati.

"Nikad nisam bila umornija, skočila sam čak 19 puta, nikad više na jednom natjecanju. Od toga je pet skokova bilo nepotrebno jer je ona odustala, a to nije smjela učiniti. Iako sam strašno umorna sretna sam što sam jedina pobjednica, za pobjedu u Zagrebu bi skakala koliko treba za trijumf. Zadovoljna sam sa 204, mogla sam i preko 206, ali opet nikad nisam tako dobro skakala u rujnu", kazala je Vlašić, koju nakon četiri dana čeka finale Svjetskog kupa u Stuttgartu.

I Vlašić i Čičerova su dvaput postavljali rekorde mitinga (201), 202 centimetra su obje preskočile iz drugog pokušaja, a 204 iz trećeg. Kako su obje imale istu visinu i isti broj pokušaja, morale su u svojevrsno pripetavanje za pobjednicu jer se prema pravilima mitinga ne može u skoku uvis podijeliti prvo mjesto. Prije 20 godina na OI u Seulu se također u ženskom visu pripetavalo za olimpijsku pobjednicu. Skakao se po jedan pokušaj, a nakon maratonskog i dramatičnog natjecanja koje je započelo na 206 centimetara, Čičerova je odustala na 198 centimetara, pa je Blanka nakon nekoliko rušenja, pokazalo se sasvim nepotrebnih, konačno pobijedila na najneuobičajeniji način u svojoj karijeri.

Osim uzbudljivoga natjecanja u skoku uvis, u kome je postignut i najvrijedniji rezultat mitinga, u Zagrebu je oborena još dva rekorda mitinga.

Već u prvoj disciplini mitinga Kubanka Yipsy Moreno je u bacanju kladiva postavila svoj osobni i novi rekord mitinga bacivši spravu na daljinu od 76,62 metara.

Srerbna kladivašica sa OI u Pekingu je pobjednički hitac, koji je i rekord Sjeverne i Srednje Amerike, bacila u drugom pokušaju, a svi ostali pokušaji su bili neispravni. Kubanka je u Zagrebu bacila treći hitac sezone po duljini, a nije imala pravu konkurenciju s obzirom da je olimpijska pobjednica Bjeloruskinja Aksana Miankova zbog bolesti odustala od mitinga u ponedjeljak navečer.

Drugo mjesto zauzela je Slovakinja Martina Danisova-Hrasnova s hicem od 72,63, a treća svjetska prvakinja Nijemica Betty Heidler sa 71,82. Hrvatska rekorderka Ivana Brkljačić zauzela je četvrto mjesto sa hicem od 69,83 metra bačenim u zadnjem, šestom pokušaju.

"Zadovoljna sam bačenim u Zagrebu, iako mi je malo žao što nisam išla preko 70 metara. Obećavam da ću preko 70 metara ići na finalu Svjetskog kupa u Stuttgartu sljedećeg vikenda. Kubanka Moreno je pravo čudo i drago mi je što je osobni rekord postigla upravo u Zagrebu", kazala je Brkljačić, koja bi sa hicem iz Zagreba ušla u finale Olimpijskih igara u Pekingu.

Ivana Brkljačić je vlasnica hrvatskog rekorda koji iznosi 75,08 metara.

U disku je do rekorda došla još jedna Kubanka Yarelis Barrios, srebrna na Olimpijskim igrama, koja je bacila 64.98 metara, ispred olimpijske pobjednice Amerikanke Stephanie Brown-Trafton sa 62.94 i Rumunjke Nicolete Grasu sa 61.88.

Svjetski rekorder Dayron Robles pobjednik je 58. Memorijalne utrke u spomen na Borisa Hanžekovića na 110 prepone. Robles je u Zagrebu trijumfirao sa vremenom od 13.20 sekundi. Do pobjede na 100 metara došla je olimpijska pobjednica na 200 metara Jamajčanka Veronica Campbell-Brown sa 11.10 sekundi, dok je na 100 prepone slavila još jedna olimpijska pobjednica Amerikanka Dawn Harper sa vremenom od 12.65 sekundi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene