Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Početak Igara iz snova: Pejčić osvojila brončano odličje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Olimpijske igre u Pekingu nisu mogle početi bolje za našu reprezentaciju: prva podjela medalja i odmah uspjeh! Hrvatska streljačica Snježana Pejčić osvojila je bronačano odličje u disciplini zračna puška deset metara. Time je postala prva hrvatska sportašica koja je osvojila odličje na Ljetnim OI.

Dvadesetšestogodišnja Riječanka osvojila je neočekivanu broncu, ali je sve bilo u znaku broja jedan - Pejčić je prije skoro tri godine na Svjetskom kupu u Milanu kao prvi hrvatski sportaš uopće ostvarila olimpijsku normu, danas je prva nastupila, a ujedno je i prvi sportaš iz Rijeke koji se može podičiti pojedinačnom olimpijskom medaljom. Zanimljivo, Snježana je ujedno i prva sportašica koja je u Pekingu dobila medalju, a uručio joj je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Martina o protivnici: 'Suci su joj previše tolerirali' Slika nije dostupna Pejčić i Ude dolaze sutra navečer

"Mi smo mali sport i nitko od medija nas nije svrstavao kao one koji mogu do medalje, ma ni blizu. Iskreno, i ja sam šokirana, pogotovu što sam se tresla od treme od početka dokraja osnovnog meča. Kvalifikacije sam odradila kao treća, a bilo mi je puno lakše u finalu i uspjelo mi je doći do medalje. Uvijek sam smatrala idolima sve sportaše sa olimpijskom medaljom, a sada sam ja jedna od njih", kazala je Pejčić, koju su u Hrvatskoj kući dočekali sa cvijećem predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Josip Čop, te član MOO-a Antun Vrdoljak.

Pejčić je u osnovnom meču kvalifikacija pogodila 399 krugova što joj izjednačenje osobnog i državnog rekorda, a od četiri serije u tri je imala maksimalnih 100, a samo u prvoj 99 krugova. U finalu je Riječanka ostala mirna, sa pogođenih 101.9 krugova osigurala je broncu, jer je četvrtoplasirana Amerikanka Jamie Beyerle bolje pucala u finalu, ali je imala dva pogođena kruga manje u osnovnom meču.

"Do zlata nisam mogla nikako, Čehinja Katerina Emmons i Ruskinja Ljubov Galkina ipak su bile prve favoritkinje. Emmons ili djevojački Turkova dolazi iz poznate streljačke obitelji budući da su joj i otac i djed osvajali olimpijska zlata. Možda sam u osmoj i devetoj finalnoj seriji bila malo u krivom tajmingu, pogodila sam 9.7 i 9.8 u desetinkama, ali nije mi nimalo žao. Šokirana sam, čula sam se sa roditeljima i bratom u Rijeci koji su gledali natjecanje na televiziji i oni su mi prvi čestitali", kazala je Pejčić, koja nosi i naočale uz dioptriju od "minus 1".

Na konferenciji za novinare bila nevjerovatno smirena, očito još pod dojmom postignutog, a na pitanje ima li uzora, zamolila je Antuna Vrdoljaka da joj omogući slikanje sa njezinim najvećim idolom Sergijom Bubkom. Pejčić se inače bavi samo streljaštvom, ne očekuje da će joj ova medalja promijeniti život i čak je izjavila da ne očekuje niti sponzore.

"Novinari me nisu svrstavali u favorite i možda mi je to pomoglo da osvojim medalju jer nije bilo nikakvog pritiska. Sada ipak očekujem malo veći pritisak, 14. kolovoza pucam trostav na 50 metara i svi će očekivati nova čuda, no moram reći da je zračna puška na 10 metara ipak moja jača disciplina", kazala je prva hrvatska osvajačica medalja na OI u Pekingu.

"Snježana je prva ljetna olimpijka sa medaljom i ugodno nas je iznenadila. Pratili smo njezin nastup u Olimpijskom selu sa predsjednikom Mesićem i bili smo oduševljeni kada smo čuli da je osvojila broncu. Za nas u HOO-u nema malih sportova, to je pojam koji zapravo ne postoji jer je ova medalja Snježane u streljaštvu jednaka bilo kojoj drugoj. Snježani želimo da u trostavu na 50 metara također osvoji također medalju, ali joj nipošto ne želimo stvarati pritisak pred taj nastup. Ona je svoje već napravila na zadovoljstvo svih nas", kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Hrvatska je tako osvojila svoju 13. olimpijsku medalju od osamostaljenja, ujedno i šestu brončanu. Za naše streljaštvo ovo je prva olimpijska medalja.

Druga hrvatska predstavnica, Suzana Cimbal Špirelja, nije se uspjela kvalificirati u finale. Zauzela je 30. mjesto u kvalifikacijama s rezultatom od 393 boda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene