Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UEFA pokrenula akciju Respect

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suočili su se s antagonizmom i na travnjaku i izvan njega. Nije problem u njihovoj igri i izvedbi, već u boji kože. Luther Blissett dobro se sjeća kako je bilo ušetati na talijanski stadion dok je igrao za AC Milan u ranim osamdesetima.

'Uđete u stadion, a tamo ste jedini crnac među igračima,' prisjeća se Englez, koji je proveo samo jednu sezonu u Italiji. 'Tamo je znalo biti 40 do 50000 ljudi, a ja sam kao jedini takav naravno bio meta, i to samo zato jer sam drugačiji.'

Pročitajte i ovo Policija "Bio je to strašan stres" Azijca napali u Zagrebu: "Rekao mi je 'fu*k you China', a onda sam dobio bocom u glavu pa su krenuli udarci..." Uhićen Juraj Mesić koji je rasistički vrijeđao strance u Zagrebu - 9 Nepravomoćna odluka Rasist koji je vrijeđao strance dobio 10 mjeseci zatvora: "Smatram da sam ja žrtva u cijelom slučaju, na mene je pokrenut medijski linč"

Mnogi nogometni entuzijasti smatraju da takve scene pripadaju prošlosti, no nažalost nisu u pravu. Tijekom španjolskog prvenstva 2006. na utakmici Barcelone protiv Real Zaragoze, Samuel Eto je zamalo napustio igru nakon što su ga navijači izvrijeđali rasističkim povicima.

'U tim trenutcima, čovjek se zapita što nije u redu s njegovom bojom kože,' kaže Eto. 'No mislim da smo svi ljudi, u svačijim žilama teče crvena krv i svi imamo isto srce.'

Dvije generacije crnih igrača suočile su se s istim problemom. Čini se da se europski nogomet nije mnogo promijenio u zadnja tri desetljeća. Rasistička isključivost još uvijek je prisutna na stadionima.

'Rasizam u nogometu postoji,' dodaje Eto. 'Ne samo u Španjolskoj već i u cijelom svijetu.'

Napadač iz Kameruna meta je navijačkih uvreda otkad se doselio u Španjolsku 1996. Ali kako kaže, problem nije ograničen samo na jednu zemlju.

U Italiji su rasistički povici na utakmicama vrlo česta pojava a igrači iz Afrike tomu su izloženi več desetljećima. Desničarske navijačke skupine su glavi izvor ovakvih napada. Takozvani „ultrasi“ uvijek su se opirali različitostima. Bivši Engleski trener Sven-Goran Eriksson priznaje da je u Laziu bilo problema dok je on vodio klub između 1992 i 1997.

'Imali smo problema s navijačima oko kupnje nekih crnih igrača,' izjavio je Eriksson. 'To je užasno. Daje vam loš publicitet i stavlja na stup srama. Dugo smo se borili protiv toga. Sve te stvari su loše za nogomet, kao i za igrače i ne bi smjele postojati.'

Ne bi trebale. ali postoje. Bivši Messinin branič Marc Zoro također tome može posvjedočiti. Internacionalac porijeklom s Obale Bijelokosti konstantno je bio vrijeđan te izvrgavan ponižavanju tijekom boravka u Italiji. Za vrijeme jedne utakmice na prvenstvu, kap je prelila čašu te je Zoro skupa s loptom napustio stadion. Igra je zaustavljena, a on se na kraju ipak vratio na stadion.

'Kad je Zoro učinio to što je učinio ljudi i mediji su brujali. Bilo je nevjerojatno ali privukao je pažnju na taj problem. Stvari su se od onda ipak malo poboljšale,' kaže talijanski trener Aurelio Capaldi.

Ali malo nije i dovoljno, a generalno mišljenje je da UEFA ne poduzima puno da se kazne navijači koji koriste rasističe fraze. Nakon što su engleski crni igrači bili rasistički izvrijeđani u prijateljskoj utakmici protiv Španjolske 2006., UEFA je kaznila Španjolsku nogometnu federaciju sa samo 65000 eura globe. Kasnije su španjolske vlasti same kaznile Zaragozu sa bijednih 9000 eura nakon scene sa Etoom na stadionu La Romareda.

'Vlasti moraju pronaći riješenje za ovaj problem. Ne možemo čekati da neki poludjeli navijač skoči sa tribina i ubije crnog igrača,' kaže Eto. 'Ako rade na tome, trebali bi se požuriti. Je li se išta poboljšalo? Iskreno, na mnogim stadionima situacija je ista, navijači i dalje majmunski zavijaju kad vide crnog igrača.'

Keir Radnedge iz magazina „World Soccer“ kaže da jedini način da se zaustavi rasizam jest kažnjavanje klubova ili zemalja na kojima se pojavljuju takvi navijači i to tako da ih se isključi iz svih važnih natjecanja.

UEFA tvrdi da taj problem shvaća ozbiljno, poduzimajući anti-rasističke kampanje tijekom velikih prvenstava. Trenutno su na Euru 2008. na svim stadionima postavljeni plakati s porukom 'Zajedno protiv rasizma'. Ista poruka je isprintana na svim ulaznicama, a igrači nose naljepnicu s porukom 'Respect' na svojim dresovima kao dio nove kampanje.

'Poduzeli smo veliku kampanju o međusobnom poštovanju i razlikama među ljudima i činimo sve da ova kampanja bude zapažena,' kaže predsjednik UEFA-e Michel Platini. 

'Odgovorni smo prema ljudima i klubovima koji donose rasizam na travnjak.' 

'No ipak, društvo je društvo i nogomet je društvo i ne mogu postaviti policajca pored svakog navijača. To je komplicirana stvar jer se radi o kulturi, odgoju, obrazovanju i svijesti. Mislim da FIFA i UEFA to ne mogu promijeniti. Možemo samo poduzeti velike kampanje ne bi li objasnili ljudima da razlike ne postoje. To nije problem nogometa već društva u cijelini.'

Ali problem postoji, a nogomet mora odigrati svoju ulogu u spriječavanju rasizma među igračima, trenerima i navijačima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene