Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Maksimirski derbi: Kraj prvenstva ili veliki povratak Hajduka?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred nama je još jedan najveći hrvatski derbi, jedina utakmica (pre)slabe domaće lige koja barem na nekoliko sati može uzburkati duhove diljem zemlje. Već nekoliko godina derbi Dinama i Hajduka nije zanimljiv kao nekada, no pred svako njegovo novo izdanje bude se strasti, ali i nada...

Nakon tek sedam odigranih kola HNL-a razlika između dva najpopularnija hrvatska kluba iznosi velikih šest bodova. Bila bi i veća da Zagreb u prošlom kolu nije otkinuo Modrima dva boda i tako završio njihov niz od šest pobjeda iz šest odigranih utakmica. Hajduk je s druge strane startao katastrofalno. Ipak, tri pobjede u nizu dovele su ga s dna ljestvice do trećeg mjesta i bodovne izjednačenosti s drugim na ljestvici, Slavenom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tomislav Ivić za GOL.hr: Hajduk bliži pobjedi ako zatvori Dinamove bokove Slika nije dostupna Lončarić uoči derbija: Dinamo je kvalitetniji, pa nismo mi Rumunji!

Iza Modrih je i šahovska partija sa Spartom koja je sigurno izmorila neke igrače, no zadnjih sezona Zagrepčani su redovno upisivali bodove nakon tih utakmica. Hajdukovci su imali više vremena za odmor, iza njih su tri pobjede u nizu, a svoj optimizam grade i na blijedoj Dinamovoj igri u Maksimiru prije dva dana.

Dinamo ima puno efikasniji napad koji je u HNL-u postigao 19 golova u sedam utakmica, što je skoro tri po susretu, dok su Bijeli zabili 9 puta što ih svrstava u jedan od sterilnijih napada lige. Toliko su Spličani i primili, no statistika zna prevariti i dojma smo da je 'bijela' obrana slabija, nego što ta brojka pokazuje. Dinamo je primio tek šest golova, ali i njihov zadnji red najkritiziraniji je dio momčadi. Kalinić je prvi strijelac lige, a prate ga Mandžukić s pet te Balaban sa četiri postignuta gola.

Može li Hajduk nakon više od 5 godina doći do pobjede na Maksimiru i tako zaustaviti predviđanja o kraju prvenstva već u rujnu? Spličani tvrde da mogu, što su glasno najavljivali tokom tjedna. Retorika se ipak promjenila posljednjih dana, tako da s Poljuda stižu ipak nešto odmjerenije izjave. Hajduku bi bod bio 'kao kuća', a s njime bi i odgodio ipak preuranjenu proslavu naslova na Maksimiru.

Neki Dinamovi igrači na optimizam s juga reagirali su uvrijeđeno, a neki su otišli toliko daleko da su rekli kako se 'iskreno boje za Hajduk'. Tolika je razlika u kvaliteti zadnjih sezona. No to je tek mali dio medijskog i psihološkog rata koji je znao vladati pred vječne derbije Hrvatske nogometne lige. Nema više te euforije, liga postaje sve nezanimljivija, što zbog jakog Dinama, što zbog katastrofalnog Hajduka koji posljednjih godina nikako ne uspijeva stvoriti momčad koja bi konkurirala Modrima.

Trener Hajduka Vučević tvrdi da mu je Ivanković priznao kako ima neuigranu momčad. Informacije će dobiti i od bivših Dinamovaca Buljata i Jerteca, a na raspolaganju ima sve igrače osim Živkovića koji odrađuje kaznu zbog žutih kartona. Na stoperskoj poziciji zamjenit će ga iskusni Andrić, kojemu to nije pozicija koju inače igra, no Vučević nema povjerenja u mlade obrambene igrače.

Ivanković prima kritike s raznih strana, a igrači Dinama su nakon utakmice sa Spartom ignorirali novinare. Klima oko maksimirskog prvoligaša nije zdrava, no pred derbi sve pada u zaborav.

Kako će reagirati domaći navijači teško je prognozirati. Posjeta od jedva 15 tisuća ljudi na utakmici 1. kola Kupa UEFA-e stvarno je razočaravajuća, no možda Hajduk privuče više gledatelja. Spličanima će svakako ići u korist ako stadion ne bude popunjen, a Bijele će po najavama bodriti oko tisuću navijača iz cijele Hrvatske.

Strah od nereda uvijek postoji, no tenzije nisu podignute do te mjere da se očekuju nevolje na i oko stadiona. Verbalnih obračuna Torcide i Bad Blue Boysa zasigurno će biti, neka na tome i ostane.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene