Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Izgredi u Beču i Mostaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvanaest uhićenih, nekoliko lakše ozlijeđenih i ukupno 51 kriminalno djelo ishod su burne noći u Beču za vrijeme i nakon utakmice četvrtfinala EURA između Hrvatske i Turske, priopćila je bečka policija.

 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić prvim letom tvrtke Air Serbia stigao iz Beograda u Mostar - 2 Stigao prvi putnik VIDEO Pogledajte srdačne pozdrave Vučića i Čovića, zagrljajem obilježili važan trenutak Navijači se u Zagrebu sukobili s policijom - 5 Neredi nakon utakmice Policija objavila detalje: U napadu navijača ozlijeđeno 8 policajaca, trojica uhićena

Od dvanaest uhićenih šest je hrvatskih državljanja, petorica imaju adresu u Austriji, a jedan u Bosni i Hercegovini. Policija je šestoricu uhitila u samom središtu grada, trojicu na Trgu Josef Meinrada, a preostalu trojicu u Leopoldstadtu, Pratersternu i navijačkoj zoni na Carskim livadama.

Policija je navela da je većimna kriminalnih djela - njih 41 - ipak bilo vezano za krađe i falsificiriranje ulaznica. U pet su slučajeva zabilježene tučnjave ipak manjeg obima, kod tri slučaja radilo se o uništavanju imovine, a u jednom slučaju je zabilježen napad na policajca.

"U samoj završnici utakmice došlo je do manjih sukoba između navijača na tribinama, ali policija je uz pomoć većine gledatelja koji su ostali prisebni vrlo brzo uspjela umiriti nekolicinu agresivnih. Na ulicama Beča manji broj razočaranih hrvatskih navijača pokušala je bacanjem boca razbijati automobile, no policija je ponovno brzo reagirala i uspostavla red", kazao je glasnogovornik bečke policije Walter Hladik.

Iz austrijske policije procjenjuju da je utakmicu Hrvatska - Turska u bečkim "navijačkim zonama" pratilo oko 100.000 ljudi.

Najviše sukoba izbilo je u glavnoj bečkoj navijačkoj zoni, gdje je intervenirala policija, a austrijska agencija kaže da je bilo sporadičnih sukoba i u središtu grada. U četvrti Otakring hrvatski navijači su bocama napali turske navijače, a potom je došlo i do sukoba sa policijom. 

Glasnogovornik bečkog medicinskog tima za EURO Andreas Zenker potvrdio je da je njegova ekipa tretirala nekolicinu lakše ozlijeđenih, te jednog teže ozlijeđenog navijača koji je zadobio opekline po tijelu od baklje. 

Policija je uz pomoć navijača ohladila atmosferu i smirila slavljeničke strasti na bečkim ulicama nakon što je izbilo nekoliko manjih izgreda po završetku četvrtfinalne utakmice u kojoj je Turska pobijedila Hrvatsku, objavila je policija. 

Tijekom utakmice policija je spriječila nekolilo okršaja u navijačkoj zoni, u čemu su im pomogli i sami navijači smirivanjem agresivnih gledatelja, kazao je glasnogovornik bečke policije Walter Hladik. Nakon utakmice, policija je brzo odvojila turske i hrvatske naviječe. 

Policija je brzom intervencijom također spriječila bacanje boca na automobile od strane hrvatskih navijača. Kako je rekao glasnogovornik Hladik, jedanaest osoba je uhićeno, a deset lakše ozlijeđeno.

Neredi u Hercegovini

U više hercegovačkih općina u ranim satima u subotu zabilježeni su sukobi navijača s policijom nakon susreta između Hrvatske i Turske čiji je epilog devet ozlijeđenih izgrednika i 16 pripadnika policije koja je ipak uspjela spriječiti obračune hrvatskih i bošnjačkih huligana. Policija vjeruje kako su izgredi bili planirani zbog čega je angažirano tisuću policajaca, a potpora je stigla iz više županija u Federaciji.

Privedene su 32 osobe, uništena su četiri službena policijska vozila, potvrdili su u subotu službeno iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Najteže je bilo u Mostaru gdje su se specijalne policijske postrojbe sukobile s dvije veće navijačke skupine kako bi onemogućile kontakt navijača Hrvatske i Turske.

"Mi računamo da je sudjelovalo 1.500 ljudi u neredima. Ozlijeđeno je 16 policajaca od toga neki imaju ozljede u gipsu no i ozljede opasne po život", rekao je glasnogovornik Uprave policije MUP-a HNŽ-a Srećko Bošnjak.

Policajce se gađalo kamenicama, bocama, kamenim blokovima, stolcima.

U Mostaru su ozlijeđena četiri izgrednika, privedeno je 16 osoba a oštećena su četiri službena policijska vozila. Policajci su ispaljivali suzavac radi suzbijanja izgrednika, a korišteno je i borbeno vozilo, dodao je Bošnjak. Zabilježeno je i ispaljivanje suzavca na policiju te dva nasrtaja automobilima na policajce.

U Čitluku su privedene četiri osobe a jedna je zadobila lom ruke. U Čapljini je ozlijeđen jedan policajac i četiri civilne osobe. Privedeno je pet osoba od kojih su četiri maloljetnici. U Stocu je u policijsku privedeno osam osoba. U Neumu je prijavljeno razbijanje devet osobnih vozila. Glasnogovornik Bošnjak ustvrdio je kako će u policiju biti privedeno značajno veći broj izgrednika nakon analiza video snimaka.

"Ovo je eksplozija ortodoksnog huliganizma. U pitanju je sve samo ne sport i navijanje. Očito je bio cilj napasti nekoga i ispoljiti agresiju a neredi bi se dogodili bez obzira na ishod utakmice. Alibi je pronađen kod jednih što su izgubili, a kod drugih što su pobijedili. Naši napori su bili usmjereni k tome da se spriječe teški međunacionalni okršaji što je rezultiralo većim brojem ozlijeđenih policajaca koji su se hrabro suprotstavili huliganima", rekao je Bošnjak.

Policija će tijekom dana kompletirati izvješća o počinjenoj šteti. 

Više o Euru na euro2008.dnevnik.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene