prošla je 31 godina

Sjećanje na Eurosong u Zagrebu: Tajči je izvela svoj najveći hit, pobijedio je Talijan, a nije baš sve glatko proteklo

Tatjana Matejaš Tajči Tatjana Matejaš Tajči In Magazin 1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Tatjana Matejaš Tajči Tatjana Matejaš Tajči Tatjana Matejaš Cameron - 4 +0 Tajči obilježila 30 godina od nastupa na Eurosongu - 9 Galerija

Prošla je točno 31 godina od jedinog Eurosonga koji se održao u Hrvatskoj. Prisjetili smo se kako je to izgledalo.

Nakon što je na Eurosongu 1989. u Švicarskoj pobijedila grupa Riva s pjesmom "Rock Me", Hrvatska je postala domaćinom 35. izbora za pjesmu Europe koji se održao 5. svibnja 1990. godine u Zagrebu.

Pogledaj i ovo Nina Badrić Nostalgija! Sjećate se Severine, Doris, Vanne i Tajči na najvećoj europskoj pozornici? Evo kako one danas na to gledaju!

Natjecanje se održalo u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i voditelji programa bili su Helga Vlahović i Oliver Mlakar. Nastupili su izvođači iz 22 zemlje, a pobijedio je Talijan Toto Cutugno s pjesmom "Insieme: 1992".

Hrvatsku je tada predstavljala Tatjana Matejaš, poznatija samo kao Tajči, s pjesmom "Hajde da ludujemo" koja je postala evergreen, a natjecanje je završila na sedmom mjestu.

"Prije samog nastupa je bilo dosta napetosti i nervoze. Ja sam osjećala toliku odgovornost prema ljudima koji su mi pružili već do tada i ljubavi i podrške i vjerovali su u mene, nisam ih htjela iznevjeriti. Meni osobno Lisinski je bio kao doma jer sam tamo odrasla. Mislim da je to za mene bio olakšavajući element jer kad sam izašla na scenu da odradim ono što sam već sto puta odradila, da pjevam, otvorim srce i što bude - bude", prisjetila se Tajči prošle godine za IN Magazin, a otkrila je i da je hit-pjesma s kojom nas je predstavljala ispočetka imala drugačiji tekst.

"Hajde da beremo jagode, hajde zaljubi se u mene i neka prolaze godine, ostani zauvijek tu tako nekako. Ja sam zapravo promijenila i melodiju i napravila hajde da ludujemo ove noći, a ostalo je ušlo u legendu", potvrdila je autorica pjesme Alka Vuica.

Iako su grad Zagreb i Hrvatska bili sjajni domaćini, ipak nije sve išlo glatko.

Prvi puta od postojanja festivala pobjednik, u ovom slučaju grupa Riva nije otvorio natjecanje u zemlji domaćinu. Također, tijekom izvođenja prve pjesme "Bandido" španjolskih izvođača Azucar Moreno, dogodio se problema s matricom. Pjesma nije započela od početka, pa su se španjolski izvođači izgubili u pjevanju te su napustili pozornicu, ostavivši publiku zbunjenu. Ipak, nedugo zatim su se vratili na pozornicu i izveli pjesmu, a natjecanje je nastavljeno bez problema.

Zanimljivo je spomenuti i da je upravo u Zagrebu prvi put predstavljena službena maskota natjecanja koju je nacrtao i animirao Joško Marušić, a zvala se Eurocat. Radilo se o ljubičastom mačku koji se pojavio u uvodnim filmovima predstavljanja natjecatelja.

Eurosong se ove godine održava u Rotterdamu, a Hrvatsku će predstavljati Albina Grčić s pjesmom "Tick-Tock" koja će nastupiti već u prvoj polufinalnoj večeri 18. svibnja, dok je finale zakazano za subotu 22. svibnja.

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Danijela Martinović i Petar Grašo (Foto: Dnevnik.hr) Grašo ljubi ruku Danijeli (Foto: Dnevnik.hr) Petar Grašo +0 Petar Grašo - 6 Celebrity Grašina voditeljica komunikacija potvrdila da on i Danijela više ne žive na istoj adresi, ukratko otkrila i koji je razlog tome

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Milana Vlaović Kovaček (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zanimljivosti Ljubavni brodolomi Ćirinih sinova: Samo trojica nisu okončala svoje brakove, a jedan se među Vatrenima posebno ističe

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene