Klasik zanimljivosti

Ispisao je povijest kao prvi James Bond, a zbog ove fobije imali su problema na snimanju

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Glumac Sean Connery prvi je James Bond, a film iz 1962. godine ušao je u povijest kao početak jedne od najuspješnijih filmskih franšiza.

Tajni agent James Bond lik je iz romana Iana Fleminga, a "Dr. No" prvi je film iz jednog od najpopularnijih serijala na svijetu. "Dr. No" je objavljen u listopadu 1962. godine, a slavnog tajnog agenta utjelovio je legendarni glumac Sean Connery. Film ovoga tjedna možete pogledati i u programu Nove TV, a prisjetili smo se nekih zanimljivosti koje se vežu uz ovaj klasik.

Pogledaj i ovo Maja Šuput - 6 ''kad si pjevač...'' Maja Šuput u dugogodišnjoj karijeri ima samo jedan neostvareni san: ''Pa voljela bih to...''

Film prati Jamesa Bonda koji odlazi na Jamajku nakon što je ondje ubijen britanski agent i njegova tajnica, a tri ubojice iz njegovog su ureda uzele dosje na kojem piše "Dr. No". Režiju klasika "Dr. No" potpisuje Terence Young, a smatra se jednim od najboljih filmova iz serijala.

Sean Connery je u vrijeme snimanja filmova o Jamesu Bondu već počeo gubiti kosu, no suprotno vjerovanju, nije nosio tupe dok je snimao prva dva filma. Šminkeri su posebnim frizurama uspjeli sakriti njegovu ćelavost. Na setu filma koristili su puno manji namještaj od onoga u realnosti kako bi postigli efekt da James Bond djeluje puno viši nego što zaista jest.

Sir Sean Connery prestravljen ja paucima, a scena u kojoj mu je pauk u krevetu snimana je u nekoliko navrata. Između njega i pauka postavljeno je staklo, no previše je bilo vidljivo pa su koristili razne tehnike da bi izbjegli stres glumca. Kasnije je Connery rekao da mu je to bila jedna od najstrašnijih scena koje je snimio u životu.

Pisac Fleming nije u početku bio oduševljen izborom Conneryja za glavnoga glumca jer je po njemu Bond Englez, a Connery je Škot. Nakon početka snimanja je pak bio oduševljen te je rekao da je Connery savršen izbor za tu ulogu.

Osnovni budžet filma bio je tek milijun dolara, no producenti su se bojali uložiti više jer nisu znali kakve će reakcije film imati kod publike i kritike. Na kraju je na produkciju potrošeno preko 100 milijuna dolara, ali opravdao je sva očekivanja te danas slovi kao najuspješniji film o Jamesu Bondu ikada snimljen.

Rečenica "Bond. James Bond" ušla je u povijest već s prvim filmom, a danas je među top 20 najpoznatijih izjava u povijesti filma.

Franšiza filmova o Jamesu Bondu među najuspješnijima je na svijetu, a tijekom godina glavni lik tumačili su brojni uspješni glumci.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene