Postigao veliki uspjeh

Ovaj hit-film o smaku svijeta u nekim je zemljama bio zabranjen, a bilo je i onih koji su bili uhićeni jer su ga pogledali

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Film "2012" osvojio je veliki uspjeh u svijetu, a zaradio je preko 770 milijuna dolara. Za glavnu ulogu konkurirao je Gerard Butler prije nego li je dobio John Cusack.

Redatelj Roland Emmerich proslavio se znanstveno-fantastičnim filmovima katastrofa poput "Dan poslije sutra", "10000 prije Krista" i "Dan nezavisnosti", a mnogobrojnu publiku je osvojio i filmskim spektaklom "2012", kojeg večeras imate priliku pogledati i u programu Nove TV.

Prema majanskom kalentaru, 21. prosinca 2012. godine dogodit će se smak svijeta, a kada globalna kataklizma pretvori sve u kaos, razvedeni pisac Jackson Curtis iskoristit će spoznaje iz starih prorčanstava kako bi spriječio potpuni nestanak ljudske vrste. Glavnog lika tumači legendarni John Cusack, a "2012" je jedan od najboljih filmova iz 2009. godine sudeći po zaradi. Budžet produkcije je bio 200 milijuna dolara, da bi na kraju zaradili preko 770 milijuna.

Iako je diljem svijeta od samih početaka snimanja film bio veliki hit, nakon njegova izlaska bio je zabranjen za prikazivanje u Sjevernoj Koreji. Razlog time je činjenica što se 2012. godine obilježavala 100. godišnjica od rođenja njihovog velikog vođe, Il-Sung Kima. Nekoliko ljudi u toj je državi čak je bilo uhićeno jer su pogledali piratsku verziju filma.

Kako bi napravili još veću napetost oko gledanja filma, neka kina su prikazivanje zakazivala u 20:12 sati ne bi li ostali vjerodostojni naslovu samog blockbustera. Prema majanskom proročanstvu, katastrofe su se trebale početi događati 21. prosinca, no da bi producenti sebi i cijelom setu olakšali posao, neke su scene prenamijenili te su događaje smjestili par mjeseci ranije kako setove ne bi trebali opremati da izgledaju kao da se radnja događa zimi.

U filmu je New York bio poplavljen u ljeto 2012. godine, no iste godine u stvarnosti su dijelove toga grada poplave pogodile u listopadu 2012.

Većina imena fiktivnih likova iz filma podudara se s onima iz stvarnoga živoa, poput srednjih imena američkih predsjednika. Ono što je najzanimljivije mnogima je činjenica da je Jackson Curtis pravo ime repera 50 Centa. Redatelj je njegovo ime, ali obrnuto, iskoristio jer je njegov veliki fan. Umjesto Cusacka glavnu ulogu je trebao imati Gerard Butler, no zbog vremena snimanja nije se uspio dogovoriti s producentima, jer nije odgovaralo njegovom rasporedu koji je imao u vrijeme snimanja filma.

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Nekoć sretna obitelj (Foto: Profimedia) Jett i John Travolta (Foto: Profimedia) Jett Travolta (Foto: Profimedia) John Travolta i Kelly Preston (Foto: Getty) +1 Jett i John Travolta (Foto: Profimedia) Zanimljivosti Život su mu obilježili gay skandal i opsjednutost bizarnim kultom, a smrt supruge samo je još jedna tragedija u nizu

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene