Slavni filmovi

Hollywoodski klasici puni povijesnih grešaka - razotkrivamo!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

U mnogim filmskim spektaklima ima i povijesnih gafova. Uz pomoć stručnjaka, naša je ekipa istražila što nas je sve Hollywood o povijesti pogrešno naučio.

Rimski car Neron bio je pomahnitali manijak. Piramide su gradili robovi. Ramzes 2. bio je faraon koji je protjerao Židove iz Egipta. Perzijanci su bili animalni. Sve su to tvrdnje koje možemo vidjeti u mnogim filmskim spektaklima, no to su povijesni gafovi i ništa od navedenog nije točno.

Pogledaj i ovo showbuzz veliko priznanje Film o Srebrenici odnio glavne nagrade na "europskim Oscarima" u Berlinu, proglašen je i filmom godine

>> Igre gladi: Pogledajte trailer za novi nastavak 'Catching Fire'

Koliko znamo o starom vijeku i posebno antičkom razdoblju iz filmova poput gladijatora, Aleksandra Velikog ili nekih starijih poput zemlja faraona? Možda biste na prvu odgovorili - mnogo, vjerujući u točnost pojedinih događaja i likova. No ipak nije tako. U tim ranijim filmovima koji tematiziraju biblijsko razdoblje prikazane su mnoge povijesne netočnosti, koje često uzimamo zdravo za gotovo.

Tako je u filmu '10 božjih zapovjedi' demoniziran Ramzes 2. koji je protjerao židove iz Egipta, no povijesna je istina kako ih je izgnao zapravo njegov unuk. Ali Ramzes je, ni kriv ni dužan, došao na crnu listu povijesti. Zanimljivo je kako, suprotno raznim prikazima poput onoga u filmu 'Zemlja faraona', piramide nisu gradili robovi, nego nadničari uredno plaćeni za svoj rad. No postoji i obrnuti slučajevi.

A gledatelje je isprovocirao i biseksualni Aleksandar Veliki u istoimenom filmu. No povjesničari umjetnosti smatraju kako je zapravo na dobar način prikazan antički pristup seksualnost, što je nama danas možda malo čudno.

A kao podvala izgleda i kada danas kažemo da rimski car Neron i nije bio toliko lud. Danas se njegov prikaz potpuno promijenio od tih pedesetih godina kada je 'Quo Vadis' snimljen. No i u recentnijim filmovima neki carevi su prikazani kao potpuni luđaci što baš i nisu bili.

Naravno film je jedno, a povijest drugo i koliko se god susreću u jednim, u vrlo velikom su raskoraku, u drugim stvarima. Pogledajte prilog inMagazina i napokon saznajte što vam je sve promaknulo u filmovima!

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene