Večeras u Živom Ateljeu DK počinje tradicionalna izložba “Bez granica”

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Projekt je pokrenut 2015. godine kao reakcija na negativnu kritiku dijela javnosti protiv nedavnog dolaska velikog broja izbjeglica u Hrvatsku.

Projekt umjetničke suradnje ”Bez granica” povezuje ljude kojima je Zagreb dom s onima koji žele da im Zagreb bude dom. Zajedno govorimo albanski, baluči, kineski, hrvatski, engleski, perzijski, francuski, njemački, hindi, talijanski, japanski, ruski, znakovni jezik, španjolski, turski, ukrajinski i urdu.

Pogledaj i ovo showbuzz ciklus fotografija Brojna poznata lica na svečanom otvaranju izložbe fotografkinje Mare Bratoš ''Iza Grada''

Želju da se deklariraju znanjem jezika, a ne zemljom porijekla, već su se prvog dana radionice dogovorili sudionici s mentorima. Bogatstvo jezika predstavlja bogatstvo znanja, ideja i kreativnosti. Bez obzira na zemlje iz kojih potičemo naše trenutno putovanje je ovdje, zajedno s vama.

Izložba umjetničkog projekta "Bez granica" zajednički je trud u suočavanju s pitanjima identiteta. Projekt je pokrenut 2015. godine kao reakcija na negativnu kritiku dijela javnosti protiv nedavnog dolaska velikog broja izbjeglica u Hrvatsku. Manjak kvalitetnih informacija u medijima pridonosi atmosferi straha i nepovjerenja.

Projekt „Bez granica" naš je direktan odgovor na ovakvu atmosferu koji otvara prostor za razumijevanje između ljudi različitih kultura i porijekla tijekom trodnevne radionice.

Na radionici sudionici istražuju tehniku kineskog tuša na rižinom papiru. Ta je tehnika emotivna i terapeutska. Pristup i metodologija mentorice, akademske slikarice Ive Valentić, ostvaruje samosvijest o vezi stanja duha i pokreta kista kod sudionika. Kao što Iva kaže, “svatko ima vlastitu liniju”.

Kroz emotivno i unikatno sudionici se povezuju i stvaraju zajednička umjetnička djela. Naglasak je na procesu, a ne na postignuću. U tom procesu nestaju granice između individua i nastaje nova kvaliteta te obogaćena cjelina.

Ovogodišnji projekt Živog Ateljea DK ”Bez granica”, trodnevna umjetnička radionica i izložba koja se otvara 5. lipnja, potpomognuta je izdašno od Francuskog Instituta u Zagrebu i dio je dvodnevnog međunarodnog simpozijuma "Granice: razdvajanja, tranzicija i zajedništvo", koji se održava u Zagrebu 5. lipnja i u Rijeci 6. lipnja. Program uključuje okrugle stolove, prezentacije, izložbe te filmski program u oba grada.

Simpozijum i cjelokupne aktivnosti organizira mreža EUNIC Hrvatska (Austrijski Kulturni Forum, Francuski institut, Goethe-Institut, Mađarski institut Balassi, Talijanski institut, Institut Cervantès, Institut Camoes, British Council) u partnerstvu s Institutom za migracije i narodnosti, Rijekom 2020., Gradom Rijeka, Sveučilištem u Rijeci, Kinom Tuškanac u Zagrebu, Art-Kinom u Rijeci i Živim Ateljeom DK, a uz podršku Europske komisije i fonda EUNIC global.

Sudionici radionice umjetničke suradnje “Bez granica”: Ahmed Imad Adil, Anyla Kabashi, Ena Priselec, Ghufran Al-Ramahi, Ibrahim Majid, Jawaid Baloch, Kamal Khan, Karlo Mijić, Kristina Grubiša, Mohammad Javid Ayobi, Selma Bitić, Vivijan Nagy.

Voditeljica radionice je Iva Valentić, akademska slikarica. Godine 1990. diplomirala je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Veneciji u klasi prof. Carmela Zottija. 1997. godine osvojila je stipendiju za dvogodišnji studij kineske kaligrafije na Centralnoj likovnoj akademiji u Pekingu u klasi prof. Wang Yonga. Slobodni trogodišnji studij kineskog jezika i kulture (Sinologije) završila je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2011. Iva je rođena u Zagrebu gdje i sada živi i radi. Sudjelovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Umjetnička radonica dio je šireg programa aktivnosti Živog Ateljea DK pod zajedničkim imenom “Bez granica”.

Za podršku našem cjelokupnom programu ove godine želleli bismo se zahvaltiti Zakladi za ljudska prava i solidarnost – Solidarna, sa njihovom stipendijom Dobri domaćini. Zahvaljujemo i Juice Boxu koji je donirao subotnji ručak za sudionike radionice.

Izložba je otvorena do 10. lipnja.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene