Čeka vas pregršt iznenađenja

Osmi free festival povodom dana Sv. Patricka!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Ove godine nas na dvodnevnom basplatnom festivalu u Muzeju 15. i 16.03. očekuju brojni bendovi, irski plesači i upoznavanje sa irskom kulturom, gastronomijom i glazbom.

Po prvi puta organiziramo paradu u subotu, 16.03. počevši od Muzeja automobila oko centra, oko HNK i nazad do muzeja.

Pogledaj i ovo showbuzz U subotu Vanillaz house ritmom osvajaju Green Gold Club!

Ovo je prva „zelena“ parada koja će se sastojati od najmanje 30-ak old timer automobile i nekoliko novih “zelenih” modela auto industrije (pogon na struju, hibridni pogon). Povorka kreće u 12:00 sati ispred Muzeja. Okupljene će pozdraviti gradonačelnik gdin.Bandić i predstavnica Irske ambasade gđa. Susan Bardon. Organizirana kolona starodobnih vozila bi se kretala iz Ul. Lj. Posavskog 48, trasom Banjavčićeva, Heinzelova, Kralja Zvonimira, Trg žrtava fašizma, Ul. K. Držislava, Ul. A. Hebranga, Gundulićeva, Ilica, Frankopanska, Trg. M. Tita, Trg. I.
Mažuranića, Ul. J. Žerjavića, Ul. B. Trenka, Ul. P. Hatza, Ul. K. Mislava, Trg žrtava fašizma, Ul. K. Zvonimira, Heinzelova, Banjavčićeva i u Ul. Lj. Posavskog.

Festivalsko događanje trajat će dva dana (15. i 16.03.- petak i subota) u prostoru Muzeja automobila Ferdinand Budicki, dok Irski tjedan traje u centru grada na Britanskom trgu sa bogatim programom do nedjelje 17.03.2013.

Tako je u petak u muzeju s početkom u 12 sati izložba oldtimera, izložba fotografija Irske, te navečer od 18 sati glazbeni program:
United colors of tartan
Riona
K'o zmaj
Victor Fogg
Celtic Fantasy
Carpathia
DJ

Subotnji program u muzeju je pun glazbenih nastupa, počevši sa Thin Lizzy Tribute band, Paddys Allstars, Carpathia, Ciotog, Celtic Fantasy, Irish Maiden, a headlineri nam stižu ravno iz Dublina - The Bogus Pogues od kojih očekujemo da će tako podignuti atmosferu da će zabava trajati do dugo u noć. Negdje oko 20h nas očekuje stand up Željka Pervana.
PROGRAM SUBOTA OD 18 sati
Citiog
Paddys All Star
Irish Maiden
Željko Pervan (stand up)
Celtic fantasy
Epalon + Ballbreakers /Thin Lizzy Tribute Band
The Bogus Pogues
DJ
Pervan će se osvrnuti na trenutno predsjedavanje Irskom I dodijeliti vrijedne nagrade posjetiteljima. Svi posjetitelji koji se pojave u zelenom uz malo sreće imaju priliku osvojiti besplatno pivo.

 

Četvrtak na Britancu 14.03.2013.
Večeras se u klubu TOM TOM održava prigodni program povodom Irskog tjedna i 8. Proslave St Patrick's Day-a.
Program počinje u 19:30 sa Stand up komedijom koju predvodi domaćin Marko Petar Orešković. Tema je Ladys Night i po prvi puta imamo nastup stand up komičarke Marine Orsag i gosta iznenađenja. Zabavu će dodatno rasplamsti irska plesna skupina Riona.

ZAŠTO SLAVIMO DAN Sv. PATRICKA
Povijest slavlja Sv.Patricka u Zagrebu traje već osmu godinu zaredom u sklopu kojih Hrvatsko-irska kulturološka udruga organizira proslavu na velikom festivalu koji je besplatan za posjetitelje u Muzeju Ferdinanda Budickog.
Promicanje irske glazbe, gastronomije i kulture glavni su ciljevi udruge. Hrvati i Irci su narodi sličnog mentaliteta, dijele slične poglede na veselje, život i zabavu pa nije nimalo neočekivano da su proslave Svetog Patricka zaživjele u velikom broju posjetitelja i u Zagrebu.
Sveti Patrick je irski svetac zaštitnik, slavi se 17. ožujka i, uz Svetog Nikolu i Svetog Valentina, jedan je od najpopularnijih svjetskih svetaca. Danas je Dan Sv. Patricka svjetski blagdan, koji se slavi i van engleskog govornog područja. Razloge za slavlje ne treba dugo tražiti jer se upravo proslave tog blagdana vežu za veselu glazbu i zabavu, prijateljstvo i uopće pozitivnu energiju. Pivo se pije kao tradicionalno irsko piće, pa je i u Zagrebu ¨obavezno¨ popiti čašu Guinnness piva tijekom proslave Dana Sv Patrika.
Legende o Sv. Patrick kažu da je rođen krajem 4. st. i doveden je u Irsku kao rob kad je imao 16 godina gdje je radio kao pastir. Nakon šest godina zatočeništva uspio je pobjeći i otići u Francusku, gdje je postao svećenik. Budući da su Irci tada bili poganski narod, Sv. Patrick se oko 432. g. ponovno vratio u Irsku kao misionar i počeo širiti kršćanstvo. Putujući po Irskoj otvarao je crkve i škole i propovijedao kršćanstvo.
Najpoznatija legenda o Sv. Patricku je ona da je on objasnio Sveto Trojstvo (Otac, Sin i Duh Sveti) koristeći djetelinu s tri lista (poznatu kao the sharock). Irci su sami kasnije dodali 4 list kao simbol sreće.
Osim što je Patrick zaštitnik Irske, on je i zaštitnik Nigerije, inženjera i ljudi koji se boje zmija. Prema nekim predajama, štiti i od zmijskih ugriza. Mnoge crkve širom svijeta njemu su posvećene, a najviše ih je u Irskoj, SAD-u i Australiji. Najveće parade, uz Irsku, održavaju se diljem SAD-a, Rusije, Japana, a najveća regionalna održava se u Zagrebu.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene