Urezane u pamćenje

VIDEO Ovo su scene zbog kojih niste mogli spavati

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Postoje filmovi koji vam zauvijek ostanu urezani u pamćenje, to se najviše odnosi na horror filmove za koje neki jednostavno nemaju živaca pa ih i izbjegavaju gledati.

Horror žanr mijenjao se godinama, a tako se mijenjao i ukus poblike koja je uvijek očekivala nešto novo i do tada neviđeno.

Pogledaj i ovo Halle Berry (Foto: Screenshot Youtube) Tko bi rekao! Popularne uloge lansirale su ih među zvijezde, no oni su ih zapravo mrzili: "Nikome nije bilo zabavno"

VIDEO Hoćete li nakon ovoga koristiti Skype?

Mnogi kažu kako je u današnje vrijeme teško napraviti originalan horror film, a da sve već nije viđeno. Teško je opovrgnuti tu tvrdnju iako se tu i tamo pojave horror filmovi koji unesu svježinu u žarn. Tada se neizbježno dogodi da se ta vrsta horror filma koristi do krajnjih granica kada svi pokušaji da se nadmaši originalna ideja jednostavno postanu smiješni.

Sjetite se samo kakav je novitet bio film 'The Blair witch project' koji je s minimalnim troškovima snimanja oborio rekorde zarade jednog horror filma.

Nakon toga krenula je lavina filmova koji su se bazirali na 'Found footage' sistemu. Ideja je do te mjere iskorištena da je danas ljubiteljima horror filma slabo pri samom spomenu 'pronađenih snimki'.

No vratimo se onim starim, dobrim, klasičnim filmovima koji su u svoje vrijeme bili originali i utjerali strah u kosti publici diljem svijeta. Jasno, teško je zadovoljiti sve ukuse, filmovi koje vam donosimo izglasani su u raznim anketama kao najbolji horror filmovi svih vremena.

'Psycho' 1960.

Na trećem mjestu našao se film 'Psycho' koji pamte generacije. Majstor napetosti, misterije i strave Alfred Hitchcock, do počeka 60-tih godina prošlog stoljeća već je bio jedan od najboljih redatelja. Bez obzira na to, Paramount, njegov matični studio, nije želio snimiti film jer su ga smatrali nepodobnim. Ipak Hitchcock je snimio film s malo novca i s ekipom koja je inače radila njegov TV show. Nitko tada nije mogao ni sanjati kako rade na filmu koji će dobiti status kultnog i koji će na neki način zasjeniti sve ono što je Hitchcock radio. Kada se pojavio u kino dvoranama, film je zaradio bogatstvo. Doživio je tri nastavka i jedan remake. Čak je i najava za film bila odlična. Pogledajte video.

'The Shining' 1980.

Drugo mjesto zauzeo je film 'The Shining' iz 1980. Redatelj Stanley Kubrick već je bio dobro poznat po svojim filmovima poput '2001: A Space Odyssey' i 'Dr. Strangelove' tako da su mnogi smatrali kako je 'The Shining' film koji je nebitan i kojeg Kubrick nije trebao snimiti. Kako se već pokazalo kroz povijest, takvi su kritičari bili u krivu. Film osim što je prikazao jezivu i fantastičnu priču, Jack Nicholson ostvario je jednu od svojih najboljih uloga. 'The Shining' je Kubirckov film koji je doživio najviše parodija, o kojem se najviše govorilo, koji je imao najviše publike. Nitko 1980. nije mogao ni sanjati da će film izazvati takve reakcije.

'The Exorcist' 1973.

I na prvom mjestu, vjerojatno već pogađate, nalazi se, prema mnogima, najstrašniji horror film ikad snimljen, 'The Exorcist'. Redatelj William Friedkin, na velike, a kasnije i male ekrane, doinio je priču nikad ranije viđenu i toliko strašnu da i danas postoje oni koji se ne usuđuju pogledati film. Još je jezivije kada znate da se film temelji na stvarnim događajima, osim što se u stvarnom životu radilo o dječaku kojeg su opsjeli demoni.

Danas je teško zamisliti što se u stvari dogodilo kada je 'The Exorcist' imao svoju premijeru u kinima diljem Amerike. Ekipe hitne medicinske pomoći imale su pune ruke posla. Ljudi su padali u nesvijest, povraćali i u panici napuštali kino dvorane. U nekoliko zemalja svijeta film je bio zabranjen, a u Njemačkoj je jedna starija žena preminula na premijeri zbog infarkta. Bez obzira na to, film se u kinima prikazivao mjesecima jer se glas o, do tada neviđenim zvučnim i vizualnim efektima, prenosio brzinom munje.

Postojali su i oni koji su tražili da se film prestane prikazivati jer je 'bogohulan'. Bilo kako bilo,  'The Exorcist' se i dan danas smatra najstrašnijim filmom strave svih vremena. Bilo je puno varijacija na temu i pokušaja da se ostvari još jedno ovakvo horror remkdijelo, ali nitko nije došao ni blizu originala bez obzira na svu tehiku kojom danas raspolaže filmska indurtrija. Efekti iz ovog filma ostali su među najboljima.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene