Potresne snimke

Na žalost nije šala: Plavi psi izazvali uzbunu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nažalost, ne radi se o nekoj šali ili pak bojanju kućnih ljubimaca za potrebe karnevala. Razlog ove neobične boje pasa lutalica u indijskom Mumbaiju jest - industrijski otpad.

Skupina pasa čudne boje prvi put je uočena 11. kolovoza i potaknula lokalno stanovništvo da se požale institucijama zaduženim za kontrolu zagađenja u Maharashtri, piše Hindustan Times.

Vlasti u Mumbaiju zatvorile su jednu tvrtku nakon što je optužena za odlaganje neobrađenog industrijskog otpada i boja u rijeku Kasadi što je rezultiralo plavom bojom kod 11 pasa lutalica koji u rijeci često plivaju.

Snimke pokazuju da ulicama lutaju životinje sa svijetlo plavim krznom

"Bilo je šokantno vidjeti kako je bijelo pseće krzno postalo potpuno plavo", rekao je Arati Chauhan, šef Udruge za zaštitu životinja Navi Mumbai. "Ovdje smo uočili pet takvih pasa i zatražili od Odbora za kontrolu zagađenja djelovanje protiv takvih industrija".

Chauhan je na Facebook stranici grupe objavio slike plavih pasa i ustvrdio kako "zagađivači iz industrijskog područja Taloja zagađuju vodu i utječu na ljude, životinje, ptice, gmazove". 

Odbor za kontrolu zagađenja je istražio i u srijedu zatvorio tvrtku nakon što je potvrđeno da su psi postali plavi zbog zagađenja zraka i vode povezane s postrojenjem.

Udruga za zaštitu životinja uspjela je uhvatiti jednog od pasa i oprati nešto plave boje. Zaključili su da, za sada, životinja nema drugih posljedica.

Rijeka Kasadi teče kroz područje sa stotinama tvornica. U industrijskom području Taloje nalazi se 977 kemijskih, farmaceutskih, inženjerskih i prehrambenih tvornica smještenih izvan Mumbaija.