Klasični "fake news"

Uzbuna zbog lažne objave na Facebooku: Građane zaprepastilo upozorenje da im prijete ovakve zmije

Građanima, srećom, ipak ne prijete po život opasne zmije (FOTO: Facebook)
Građanima, srećom, ipak ne prijete po život opasne zmije (FOTO: Facebook)
Unatoč tome što s Facebooka gotovo svakodnevno stižu lažne informacije, pa i ovakve kojima je cilj uspaničariti građane, vlasnici društvene mreže još uvijek nemaju model kako tome stati na kraj.

Brojne stanovnike Calhouna, gradića s 16 tisuća ljudi u američkoj saveznoj državi Georgiji, u ponedjeljak je zaprepastilo upozorenje da im iz odvodnih kanala prijete zastrašujuće zmije.

Naime, na stranici na Facebooku čiji se autor potrudio da izgleda kao službena, netko je objavio tri fotografije golemoga gmaza, pa napisao status u kojem je napomenuo da se treba kloniti kanalizacija.

"Jutros je policajac ubio bjeloušku koja je izgmizala ispred sudnice. Molimo vas da izbjegavate odvode jer vjerujemo da ih ima još", naveo je taj neslani šaljivac te izazvao gotovo nezabilježenu paniku u gradiću.

Lažnu je objavu u tri dana podijelilo 180 tisuća ljudi, pa je naposljetku morao intervenirati gradonačelnik James Palmer koji je u prioćenju naglasio da je u pitanju klasični fake news.

Zanimljivo, unatoč tome što se spomenuta društvena mreža nalazi usred oluje upravo zbog lažnih vijesti, ali i prodaje privatnih informacija svojih korisnika, objava ipak nije uklonjena, a autor stranice pokušao se zaštititi od eventualne tužbe tako što je istaknuo da je njegova stranica satirična.