Vozio neregistriranu prikolicu

Poslao bizarnu molbu zatvoru u kojem mora provesti 40 dana: "Mogu li povesti i svojih 26 krava, svinje, kokoši..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bojan Radovanović (27) iz Srbije nedavno je osuđen na 40 dana zatvora zbog vožnje neregistrirane prikolice za traktor. Okružnom zatvoru poslao je bizarnu molbu – da prihvate i njegovih 26 krava, svinje, prašćiće i 50 kokoši!

Bojan Radovanović kaže da bi tijekom izdržavanja kazne on brinuo o svojim životinjama, a zatvoru bi poklanjao mlijeko i jaja, piše Blic.

27-godišnjak je i ranije na razne načine pokušavao nagoditi se s Prekršajnim sudom kako bi mu kaznu zamijenili za novčanu, no bezuspješno.

"Rekli su mi da moram u zatvor, ništa drugo nisu prihvatili", kaže Bojan.

Prije više od mjesec dana uputio je i molbu predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, u kojoj priznaje da je napravio prekršaj kada je vozio neregistriranu prikolicu sa sijenom za stoku.

Radovanović od predsjednika Srbije nije zatražio pomilovanje niti da ga se oslobodi odgovornosti, već da mu se omogući da kaznu - plati.

Kako je obrazložio u pismu predsjedniku Vučiću, na taj se korak odlučio jer u planinskom mjestu Novo Selo živi s teško bolesnom majkom i ima farmu krava te ako ode u zatvor, mora rasprodati stoku i majku negdje smjestiti na 40 dana.

"Odgovor od predsjednika nikada mi nije stigao, a do zatvora imam još šest dana. Ostalo mi je da molim zatvor da mi pomogne, da prihvate i moju stoku, jer sam čuo da imaju zatvorsku ekonomiju", kaže Bojan.

U molbi upravitelju Okružnog zatvora u Prokuplju Radovanović ne opovrgava da je napravio prekršaj i navodi:

"Kriv sam jer sam vozio sijeno za krave u neregistriranoj prikolici. To sam morao učiniti jer ja proizvodim 130 litara mlijeka dnevno kojim snabdijevam mljekare. Ujedno od novca za prodano mlijeko kupujem bolesnoj majci lijekove i odvajam sebi za život. To je bio razlog zbog kojeg sam napravio prekršaj zbog kojeg moram u zatvor 23. svibnja", priznaje Radovanović u pismu Zatvoru.

Bojan u napuštenim seoskim štalama uzgaja stoku. Ručno im polaže sijeno, čisti, donosi vodu da ih napoji, a krave muze ručno. Svako jutro ustaje u tri sata kako bi ih pomuzao i mlijeko dopremio do cisterne na putu jer kamion zbog seoskog puta koji je neprohodan za vozila ne može doći do njega.

"Molim upravitelja zatvora da, ako se ne snađem da osiguram stoku, zatvor prihvati i primi mojih 26 krava, o kojima ću se ja u zatvoru brinuti. Njihovo ću mlijeko poklanjati zatvoru. Ako može, smjestiti negdje s kravama i svinje i prašćiće. Imam i 50 kokoši i sve nose jaja. Pa, ako mogu i one. To je 50 jaja dnevno, koje isto poklanjam zatvoru", navodi Bojan u molbi zatvoru u Prokuplju.

Bojan je u međuvremenu prodao 70 svinja, ali nije uspio prodati krave, jer ih nitko ne želi kupiti sve odjednom. Ako ih zatvor ne prihvati, kaže, pustit će ih da same preživljavaju u planini jer u selu u kojem živi nema susjeda.

"Krave, svinje i kokoši ne mogu same preživjeti, zato sam poslao molbu zatvoru. Ako ne prihvate, jedino mi preostaje da ih psi čuvaju na planini", kaže Bojan i dodaje da je u molbi napisao i da ima i sedam pasa čuvara, koje je planirao ostaviti kod kuće.

Bojan Radovanović mora se javiti u Okružni zatvor u Prokuplju 23. svibnja.

Njegovu teško pokretnu majku, dok boravi u zatvoru, prihvatit će rođak iz Kuršumlije.

Inače, Bojan Radovanović osuđen je na izdržavanje zatvorske kazne od 40 dana jer je vozio neregistriranu traktorsku prikolicu, pod zabranom vožnje, jer je i prije toga kažnjavan zbog istog djela. Prometna policija zaustavila ga je na seoskom putu kada je prevozio sijeno za krave.