Uznemirujuća snimka

Domaći i svjetski mediji bez ustručavanja objavili lažnu vijest o "živom mrtvacu koji je preživio napad medvjeda"

Aleksandar (Foto: Screenshot/YouTube)
Aleksandar (Foto: Screenshot/YouTube) Foto: Screenshot/YouTube
Priča o "živoj mumiji" širila se medijima poput pokvarenog telefona, bez imalo provjere.

Britanski su mediji 26. lipnja prenijeli vijest o "muškarcu koji je preživio mjesec dana u medvjeđem brlogu sa slomljenom kralježnicom". Portali kao što su Daily Mail, The Sun i Metro objavili su uznemirujuće snimke neishranjenog muškarca s otvorenim ranama i tijelom u raspadu kako leži na bolničkom krevetu i predstavlja se kao Aleksandar.

Priču su prenijeli sa stranice EADaily na kojoj je objavljeno da je Aleksandar pronađen u ruskoj regiji Tuva, gdje ga je napao medvjed i odveo ga u svoj brlog "kako bi ga kasnije pojeo". Muškarac je u brlogu navodno proveo mjesec dana, nakon čega su ga pronašli lovački psi, a lovci su prvo mislili da je riječ o truplu.

Prema nepotvrđenim izvorima stranice, muškarac je imao slomljenu kralježnicu, teške ozljede i otvorene rane, pa ni liječnicima nije bilo jasno kako je uspio preživjeti. Britanski mediji "začinili" su priču i dodali da je uspio preživjeti konzumirajući svoj urin.

Velika čitanost

Priču su ubrzo prenijeli i domaći mediji ne propitujući nepostojeće izvore i činjenicu da bolnice i hitne službe iz Tuve nisu imale podatke o slučaju. Priča je do medija došla putem agencije koja se bavi sličnim "vijestima" iz Rusije koje uključuju sibirske kanibale, masovna ubojstva, ubojstva dojenčadi, sadističke ginekologe, bake ubijene u krvavim orgijama...

Neodgovornosti medija u ovom slučaju vjerojatno je kumovao stav da priča ima dovoljno "stvarnih" elemenata da može proći, a prati je i sablasna snimka. Objavi vijesti doprinijela je i činjenica da je na stranici EADaily priča o Aleksandru najčitanija priča cijelog mjeseca i pogledalo ju je oko 500.000 korisnika iako je objavljena 25. lipnja. Drugu najčitaniju vijest lipnja na stranici pročitalo je oko 140.000 korisnika.

 UZNEMIRUJUĆA SNIMKA koju su prenijeli mediji:

Popularnost priče i upiti novinara iz cijelog svijeta ponukali su urednike stranice da provjere izvore ("poznati poslovni čovjek iz Tuve") pa ovog trenutka na kraju originalnog članka stoji upozorenje da urednici nisu uspjeli potvrditi priču.

Nadmetanje šokantnim pričama  

No ovo nije prvi put da je ova sablasna snimka iskorištena za "viralnu vijest". Nekoliko dana ranije, 19. lipnja, snimka je objavljena na ruskoj društvenoj mreži Pikabu i počela je cirkulirati uz objašnjenjem da je riječ o "živoj mumiji", tj. muškarcu koji je pokopan živ u blizini Sočija, a čiji su lijes iz grobnice izbacile obilne kiše i poplava.

Stranica Kaotic snimku je objasnila kao "starca koji boluje od teške kožne bolesti", no očito se najbolje "primilo" objašnjenje koje je objavila stranica EADaily pa su ga preuzeli i svjetski mediji. Aleksandar sa snimke tako je promijenio nekoliko ruskih regija i bolesti, napada i nezgoda, a novinari još uvijek pokušavaju saznati što se krije iza originalne snimke.

Razni su stručnjaci iznijeli svoje teorije, od toga da je riječ o žrtvi droge krokodil jer njegove ozljede nalikuju stravičnim posljedicama konzumiranja te droge, pa do toga da je riječ o vrlo uvjerljivim efektima i kostimu s filmskog seta. No, to su još uvijek spekulacije koje samo mogu doprinijeti širenju neistina pa ćemo čitatelje obavijestiti o stvarnoj priči čim je saznamo.