Sudoku

U sklopu Dnevnik.hr-a nudimo Vam prvu svjetsku interaktivnu igru SuDoKu! To je igra sa brojevima, koja uvijek ima samo jedno moguće rješenje. U pravilu se igra 15 do 30 minuta. SuDoKu mogu igrati svi! Za početak igre izaberite stupanj težine.Započnite s igrom:   jako lagano lagano osrednje teško jako teško   (1-lako/5-teško)

Pravila i upute

Igru igrate tako da ispunite tablicu u kojoj:

  • svaki vodoravni redak
  • svaki stupac
  • i svaki 3 x 3 kvadrat

sadrži brojeve od 1 do 9.


To znači da je potrebno upisati brojeve: 1,2,3,4,5,6,7,8,9. Svaki broj se u određenom retku/stupcu/kvadratu smije pojavi samo jedanput. Dane brojeve u tablici nije moguće promijeniti niti pomaknuti. Igra se riješava obzirom na dane brojeve i ima samo jedno moguće rješenje.

Navodila

Redak ima 9 polja. Pravilno ispunjen redak mora sadržavati svaki od devet brojeva. Brojevi u retku ne smiju se ponavljati, a svaki broj smije se pojaviti samo jednom. U tablici je devet redaka, na koje se odnosi gornje pravilo.

Stupac ima devet polja. Pravilno ispunjeni stupac mora sadržavati svaki od devet brojeva. Brojevi u stupcima ne smiju se ponavljati, svaki broj smije se pojaviti samo jedanput. U tablici je devet stupca, na koje se odnosi gornje pravilo.

3 x 3 kvadrat ima 9 polja. Pravilno ispunjen kvadrat mora sadržavati svaki od devet brojeva. Brojevi u kvadratu ne smiju se ponavljati, a svaki broj smije se pojaviti jednom.. U tablici je devet kvadrata, na koje se odnosi gornje pravilo.

Na Internetu postoje razni programski alati, koji Vas poučavaju o rješenju igre, čak ti alati mogu riješiti igru umjesto Vas. Ako utvrdimo da igru niste riješili sami, odnosno ako ju je riješio neki programski alat, rezultat ćemo ukloniti s top liste. Cilj te igre je da se igrači sami dokažu u rješavanju SuDoKa sa svojom logikom i razmišljanjem!

Legenda

Brojevi u crvenom kvadratu znače da se u istom retku, stupcu ili kvadratu određeni broj pojavio više nego jedanput, što je pogrešno.

Zelena točka označava da je u tom trenutku redak, stupac ili kvadrat pravilno ispunjen, no to ne znači da je riječ o konačnom rješenju. Obratite pažnju na već riješene retke, stupce ili kvadrate sve do kraja. Trenutno rješenje nije konačno rješenje!DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se