19819
19819
19819
19819
19819

Šokantno: Žvakaće gume kancerogene

  • , 24.06.2007., 22:20
  • Autor:
  • komentara

Znanstveno istraživanje dr. Soffrittija, koje je proveo na 1.800 štakora, pokazalo je da je aspartam koji se nalazi u žvakaćim gumama i sugar free proizvodima višestruko kancerogen, a u knjizi Phyllis Balch uvršten je u kategoriju kemijskih otrova.

 
 
 
 
 
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dr. Soffritti za ovo je istraživanje dobio nagradu 'Irving J. Selikoff' za izvanredne doprinose u identificiranju prirodnih i industrijskih kancerogena.

Njegovo je istraživanje potvrdilo studije koje su još prije 25 godina prezentirane FDA (američkom Zavodu za Zaštitu Zdravlja) a u kojima stoji nekoliko vrsta tumora koji se mogu pojaviti konzumirajući proizvode s aspartamom.

No, bez obzira na studije i njihove pokazatelje toksičnosti, FDA je ipak odobrila uporabu aspartama.

Aspartam je najopasnija supstanca na tržištu koja se nalazi u hrani i napitcima.

Odgovoran je za preko 75% prijava štetnih efekata dodataka za hranu, koje su podnesene američkom Zavodu za Zaštitu Zdravlja.

Mnoge od tih reakcija uključuju gubitak svijesti i smrt. Ti podaci objavljeni su 1994.godine u izvještaju Zavoda za Zdravlje i Zdravstvene Usluge (Department of Health and Human Services).

U izvještaju je navedeno 90 različitih zabilježenih simptoma koje izaziva aspartam, a samo neki uključuju glavobolju, vrtoglavicu, gubitak svjesti, mučninu, utrnulost, grčenje mišića, povećanje težine, osip na koži, depresiju, zamor, razdražljivost, ubrzanje rada srca, nesanicu, probleme s vidom uključujući i gubitak vida, gubitak sluha, palpitaciju srca, smetnje kod disanja, napadaje panike, smetnje u govoru, gubitak okusa, vrtoglavicu, tinitus, gubitak pamćenja i bolove u zglobovima.

Predsjednik Reagan se javno odrekao uporabe sladila. U Atlanta Journal Constitutionu, 25.rujna 1985. objavljen je članak u kojem stoji da se Reagan odriče sladila jer 'ne zna što sve sadrže.'

Dr Philip Landrigan koji je ocijenio istraživanje dr Soffrittisa izuzetno kvalitetnim, savjetuje roditelje s djecom, koja najviše konzumiraju ovakve proizvode da budu vrlo oprezni kada svojoj djeci kupuju hranu i napitke s umjetnim šećerom. Također je zatražio da se uspostavi zakonska regulativa po pitanju takvih prozvoda.

Ostali znanstvenici koji su proučavali aspartam izvjestili su da on uzrokuje kronične bolesti poput tumora na mozgu, multiple skleroze, epilepsije, parkinsonove i alzajmerove bolesti, mentalne retardacije, fibromijalgije i dijabetesa.

Aspartam se sastoji od tri kemikalije: aspartamska kiselina, fenilalanin i metanol. 

U knjizi, Prescription for Nutritional Healing, James i Phyllis Balch, aspartam je uvršten u kategoriju kemijskih otrova.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se