19457
19457
19457
19457
19457

Traže Kirinovu smjenu zbog 'ustaškog skupa' u Maksimiru

  • , 18.06.2007., 21:13
  • Autor:
  • komentara

Margelov institut u Zagrebu u otvorenom pismu premijeru Ivi Sanaderu traži opoziv ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina jer je, ocjenjuju "zakazala pravna država prije, u tijeku i nakon nedjeljnog koncerta hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona".

 
 
 
 
 
O Thompsonu, zabranama i zahtjevom za smjenama
O Thompsonu, zabranama i zahtjevom za smjenama

Ostavku traže, kako se navodi, s "ozbirom na to da službe za čiji je rad i odgovoran nisu spriječile nezapamćen ustaški skup na maksimirskom stadionu u nedjelju, 17. lipnja te je time prouzročena nepopravljiva šteta ugledu i interesima Republike Hrvatske pri procesu prijama u Europsku uniju, zajednicu država i naroda utemeljenu na zasadama antifašizma".

Premijeru predlažu da osobno inicira u Hrvatskom saboru žurno donošenje zakona o deustašizaciji.

- S obzirom na naslov Thompsonove turneje "Bilo jednom u Hrvatskoj", napominjemo da je jednom u Hrvatskoj bio holokaust i da to čitava Hrvatska mora znati, priznati i s dužnim se pijetetom prema toj činjenici odnositi, kaže se u pismu koji je potpisao direktor Instituta Alen Budaj.

Uz ostalo se napominje kako je "žalosno da malobrojna židovska zajednica grada Zagreba i nakon goleme tragedije holokausta mora gledati ustaške skupštine, na mjestu gdje su prije 66 godina razdvajani Židovi od nežidova. 

Žalosno je da hrvatska policija takve skupove blagonaklono dopušta: da omogućuje nesmetanu prodaju ustaških
insignija, barjaka i dijelova uniforma, pronošenje ustaških simbola, izvikivanje ustaških pozdrava iz desetina tisuća grla, pjevanje ustaških pjesama maloljetnika, masovno dizanje ruku na fašistički pozdrav; da se naposljetku dopušta jednom pjevaču koncertno izvođenje pjesme koja počinje Pavelićevim pozdravom "Za dom - spremni!".DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se