Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske uputilo je veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu prosvjednu notu kojom se žurno traži temeljito i potpuno objašnjenje informacija o prisluškivanju hrvatskog premijera Ive Sanadera od strane slovenske obavještajne službe tijekom 2004.


Ljubljanski dnevni list Dnevnik objavio je u subotu da je slovenska obavještajno-sigurnosna agencije (SOVA) prisluškivala razgovore Sanadera i tadašnjeg čelnika oporbe, a sadašnjeg premijera Janeza Janše što je potom potvrdio tadašnji slovenski premijer Anton Rop.

Rop je u nedjelju rekao kako je SOVA prisluškivala razgovore Sanadera i Janše radi incidenata u Piranskom zaljevu te da je praćenjem razgovora utvrđeno kako su njih dvojica dogovarali te incidente.

MVPEI je u diplomatskoj noti "ocijenilo takve aktivnosti štetnima za odnose naših dviju država i apsolutno protivnim međunarodnim standardima i praksi, te je od slovenske strane zatražilo žurno temeljito i potpuno objašnjenje navedenih izjava", navodi priopćenje.