Ured slovenskog premijera Janeza Janše zatražio je danas da bivši premijer Anton Rop i njegova stranka snose posljedice zbog "neistinitih, štetnih i uvredljivih" izjava o tome da su 2004. godine hrvatski premijer Ivo Sanader i Janez Janša kao tadašnji oporbeni čelnik "dogovarali incidente u Piranskom zaljevu".


Kako se navodi u priopćenju za javnost iz Janšina ureda, pregled dokumentacije slovenske obavještajne službe- SOVA pokazao je da nema traga o navodnim snimanjima telefonskih razgovora Janše i Sanadera 2004. godine.

>> Sanader: Ropova izjava je antologijska glupost

>> 'Janša i Sanader dogovarali su incidente u Piranskom zaljevu'

>> Rop: SOVA nije dobila nalog za prisluškivanje Sanadera

"Ako je SOVA doista prisluškivala razgovore Janše i Sanadera i o tome obavještavala Ropa kao predsjednika tadašnje slovenske vlade, onda se ta komunikacija odvijala izvan službenog i zakonitog djelovanja agencije SOVA", navodi se u priopćenju Janšina ureda.

U priopćenju se izražava sumnja u medijske navode da je SOVA prisluškivala razgovore Sanadera i Janše, što je Rop u svojim izjavama protumačio kao obavještajno pokrivanje tadašnjih incidenata u Piranskom zaljevu.

"Da je u Ropovim izjavama i zrno istine onda bi on takvu šokantnu informaciju bio upotrijebio u izborima 2004. godine", navodi Janšin ured i poziva Ropa da zbog štetnih izjava napusti mjesto zastupnika u slovenskom parlamentu. 

Ropova stranka, Slovenski demokrati (SD), poziva se da razmisli o posljedicama njegovih izjava.

Rop je reagirao na izjavu za javnost Janšina ureda u kojoj su Ropove izjave da su Janša i Sanader 2004. godine "dogovarali" incidente u Piranskom zaljevu nazvane neistinitima i štetnima, te da u arhivu SOVA-e ne postoje podaci o navodnim snimanjima razgovora Janše i
Sanadera, te da bi Rop trebao odstupiti s mjesta zastupnika u parlamentu.

Rop je u priopćenju naveo da je o incidentima u Piranskom zaljevu u to vrijeme "bio obaviješten od strane nadležnih" i da je sve pojedinosti o tome "spreman predstaviti odgovarajućim tijelima".

"Sada očekujem da će istraga potvrditi točnost mojih navoda i da će tada predsjednik vlade povući odgovarajuće konzekvencije i političku odgovornost", naveo je uz ostalo Rop u odgovoru na priopćenje Janšina ureda.