Reagirajući na jučerašnju izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa po kojoj se o ulasku Hrvatske u NATO neće odlučivati na referendumu, koalicija HSLS i HSS priopćila je danas da će te dvije stranke biti protiv ulaska u NATO ne bude li takva odluka potvrđena referendumom.


Predsjednik Sabora Šeks izjavio je jučer, gostujući u Dnevniku Nove TV, da se o ulasku Hrvatske u NATO neće odlučivati na referendumu i da predsjednici Vlade i države, kao i većina ustavno-pravnih stručnjaka, smatraju kako, s ustavno-pravnog stajališta, nema potrebe za referendumom.

Za razliku od Šeksa, HSS i HSLS navode da pitanje referenduma ne smatraju ustavno-pravnim, već političkim pitanjem pa će biti protiv ulaska u NATO, ako takva odluka ne sadrži potvrdu na referendumu.

Koalicija HSS-HSLS ujedno podsjeća da su obje stranke u više navrata javno tražile referendum o ulasku Hrvatske u NATO.

U svom usklađenom programu naglašavaju da je ulazak Hrvatske u NATO gospodarski, politički i kulturološki interes, ali o tome ponajprije trebaju odlučiti građani Hrvatske na referendumu i njihova se želja mora poštovati.

Polazeći od načela kako je slobodna samo ona zajednica u kojoj je slobodan i socijalno siguran svaki pojedinac, koji mora svojim temeljnim pravima biti zaštićen od ideologijske i državne prinude, koalicija HSS i HSLS smatra da se za ulazak u NATO prethodno mora potvrdno izjasniti većina građana na referendumu.

Republika Hrvatska ima opću vojnu obvezu pa ulazak u NATO izravno obvezuje građane Hrvatske. 

Stoga, upravo su građani ti koji neposredno, svojom voljom izraženom na referendumu, trebaju odlučiti žele li ili ne u taj vojni savez, zaključuje koalicija. 

Sanader: Nije potreban referendum o ulasku u NATO

Referendum o ulasku Hrvatske u NATO nije potreban, čak ni savjetodavni, jer za to nema ustavne obveze, izjavio je danas premijer Ivo Sanader tijekom stanke 'aktualnog prijepodneva' u Hrvatskom saboru.

Odgovarajući na novinarske upite, Sanader je istaknuo kako ne misli da je većina hrvatskih građana protiv ulaska u NATO, već suprotno, da ih većina to podupire, a potpora će, uvjeren je, rasti približavanjem pristupanja u taj obrambeni savez.

Rekao je kako ne misli ni da je ulazak u NATO izborna tema budući da ni jedna parlamentarna stranka nije protiv ulaska.

Odbacio je nagađanja kako Vlada kasni s komunikacijskom strategijom, kojom se kani građanima približiti sve prednosti članstva u NATO-u.

"Komunkacijska strategija ne kasni jer je NATO do sada bio u drugom planu i bili smo više orijentirani na EU. No, NATO će sada biti u prvom planu s obzirom na to da će Hrvatska iduće godine dobiti pozivnicu za ulazak", rekao je premijer.

"Da smo 1991. bili u NATO-u ne bi nas nitko ni ružno
pogledao, a kamoli da bi bilo rata", dodao je Sanader,
istaknuvši i da ulazak u NATO ne znači da će hrvatskim
vojnicima zapovjednici NATO-a naređivati da se moraju boriti po svijetu.

Da je i pripadnicima hrvatskih Oružanih snaga u cilju što skoriji ulazak Hrvatske u NATO svjedoči i, kaže, zahtjev vojnika koju sudjeluju u NATO-ovoj misiji u Afganistanu da se smanji rok od dvije godine koliko moraju provesti kod kuće nakon što se vrate iz međunarodne misije.