Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenci traže zabranu katoličke crkve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Manja slovenska udruga koja se zove "Društvo za obranu ustava i žrtava crkve" pokrenula je inicijativu kod vlasti da zabrani djelovanje Katoličke crkve, s obrazloženjem da ona krši ustav i zakon o vjerskoj slobodi, pišu slovenski mediji.

Udruga je registrirana prije 4 godine, a u svojim javnim priopćenjima često tvrdi da katolička crkva u Sloveniji "sve više prodire u sve pore države", te da je pri tome vode "materijalni interesi", osobito stjecanje imovine u procesu denacionalizacije. Udruga osporava i djelovanje Karitasa, za Sveto pismo tvrdi da uz "pozitivne elemente" ima i "genocidne sadržaje".

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja

Zahtjev za zabranu djelovanja crkve udruga je povezala s prijavom kojom su crkvene i svjetovne vlasti reagirale na nedavni umjetnički performans, smatrajući da se njime vrijeđaju religiozni osjećaji. 

Crkva je zatražila obnovu postupka protiv umjetničke skupine "Eclipse" i lista "Delo" koji je u svojoj kulturnoj rubrici objavio fotografiju jednog njihovog nastupa. 

Riječ je o performansu "Marija zaštitnica", u kojemu je religiozni motiv majke Božje iz svetišta na Ptujskoj gori koji časte mnogi slovenski vjernici po ocjeni crkve bio zlorabljen jer su u predstavi prikazana obnažena ženska tijela, a bogorodica prikazana kao žena koja pod svojim plaštem sakriva "ljubavnike". 

Spomenuta predstava prikazana je u Ljubljani još lani, ali je na nakon što je prva kaznena prijava bila odbačena crkva podnijela zahtjev da se sudski postupak ponovi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene