Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pola godina nakon izbora

Dogovor o još jednoj desnoj Vladi: "Ne vidim kako bi ovo moglo propasti"

Geert Wilders
Geert Wilders Foto: Afp
Nizozemski nacionalist Geert Wilders tvrdi da je blizu dogovor o desnoj vladi.

Nizozemski nacionalist Geert Wilders je u srijedu rekao da je veoma blizu sporazuma o formiranju desne vlade s potencijalnim partnerima, gotovo šest mjeseci nakon što je pobijedio na izborima. 

Budući da su stranke podijeljene u stavovima o migracijskoj politici i državnom proračunu, napeti pregovori o formiranju desne vlade odužili su se otkako je 22. studenog Wilders ostvario neočekivanu izbornu pobjedu.

"Ne vidim kako bi ovo moglo propasti", kratko je rekao Wilders novinarima poslije ponoći nakon 16 sati pregovora tijekom kojih su stranke rekle da su se složile glede državnog proračuna.

Pročitajte i ovo U marini Medulin požar je zahvatio velik broj brodova - 4 Ogromna šteta FOTO/VIDEO Požar u marini u Medulinu: Izgorjele 22 brodice - "Probudila me eksplozija"

Wilders je kazao da će se pregovarači ponovno sastati u 10 sati kako bi pokušali finalizirati sporazum i kako bi stranke imale dovoljno vremena da se izjasne prije nego što u ponoć istekne rok za pregovore.

Postizanje sporazuma bi značilo da će protumuslimanska Slobodarska stranka (PVV) predvođena Wildersom, stranka desnog centra VVD odlazećeg premijera Marka Ruttea, centristički NSC i protestna stranka poljoprivrednika BBB formirati vladajuću koaliciju s 88 zastupnika u donjem domu nizozemskog parlamenta, koji ima ukupno 150 mjesta.

Nikakvi detalji o njihovom dogovoru nisu objavljeni, no Wilders opetovano govori da će se pridružiti samo onoj Vladi koja će značajno smanjiti broj azilanata.

Pročitajte i ovo Baltimorski most - 4 Teška pomorska nesreća Istražitelji slažu mozaik: Otkriveno što se dogodilo s brodom prije nego što je udario u most u Baltimoreu

Drugi stranački vođe su nakon pregovora u utorak također rekli da je sporazum blizu, no Pieter Omtzigt iz NSC-a je kazao da je i dalje nejasno tko će biti premijer.

Očekuje se da će Wilders predstaviti svog kandidata za premijera u srijedu, nakon što se odrekao te uloge u ožujku. Vođe ostalih triju stranaka će također ostati u parlamentu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene