Obavijesti Video Pretražite Navigacija
niz složenih pitanja

Američki državni tajnik u Kini: Napetosti se produbljuju zbog Rusije

Antony Blinken i Wang Yi
Antony Blinken i Wang Yi Foto: Afp
Antony Blinken danas će se vjerojatno sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prije nego što se navečer vrati u Washington, iako nijedna strana još nije potvrdila sastanak.

Američki državni tajnik Antony Blinken sastao se u petak u Pekingu s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem radi razgovora o nizu složenih pitanja, među kojima je i produbljivanje napetosti oko kineske potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Blinken bi trebao provesti nekoliko sati s Wangom na sastancima iza zatvorenih vrata.

Kad se par smjestio na svoju uvodnu sesiju, Wang je rekao Blinkenu da se "veliki brod" kinesko-američkih odnosa stabilizirao, ali da su i dalje prisutni brojni negativni čimbenici. 

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 6 donosi Provjereno "Slučajno sam upalila TV i vidim dijete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu vjerovati!" Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka

"Odnos se suočava sa svim vrstama poremećaja. Kineska legitimna razvojna prava nerazumno su potisnuta, a naši ključni interesi suočavaju se s izazovima", rekao je.

Blinken je odgovorio da je potrebna "aktivna diplomacija" kako bi se krenulo naprijed s programom koji su postavili predsjednik Joe Biden i predsjednik Xi Jinping kada su se sastali u San Franciscu u studenom.

"Ne postoji zamjena za diplomaciju licem u lice", rekao je Blinken te dodao da želi osigurati da "budu što jasniji u područjima u kojima postoje razlike, u najmanju ruku kako bi izbjegli nesporazume, kako bi se izbjegle pogrešne procjene".

Pročitajte i ovo Kim Jong Un jačaju naoružanje Kim Jong Un nadgledao ispaljivanje iz višecjevnih raketnih bacača

Blinken će se danas vjerojatno sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prije nego što se navečer vrati u Washington, iako nijedna strana još nije potvrdila sastanak.

Također se sastaje s kineskim ministrom javne sigurnosti Wang Xiaohongom.

Blinken je stigao u Peking u četvrtak iz Šangaja, gdje je pozvao Kinu da osigura jednake uvjete za američke tvrtke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene