Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasili se brojni

Reakcije na dogovor: "Ako je bilo dvojbe, sad je više nema, postao je stvarni gospodar Hrvatske!"

"Sudeći po zahtjevima DP-a, mene je malo strah što će biti s hranom, strujom i gorivom za hrvatske građane”, rekao je čelnik SDP-a, Peđa Grbin.

Timovi Domovinskog pokreta i HDZ-a postigli su u srijedu "suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade", izvijestio je Marko Milić u ime HDZ-a nakon drugog sastanka ovog tjedna, koji je potrajao malo duže nego dan ranije, gotovo tri sata.

"Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora buduće Vlade, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana i potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost", priopćio je Milić. 

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, dodali su.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Parlamentarni izbori 2024. HDZ i DP dogovorili parlamentarnu većinu i strukturu buduće Vlade

A stigle su i reakcije nakon dogovora HDZ-a i DP-a.

Nikola Grmoja komentirao je da je već sve nacrtao.

"Sve sam do u detalje, ne samo opisao nego i 'nacrtao' na vrijeme. Potražite moje istupe o Pavi Vujnovcu, Mariju Radiću, špijunu Jurčeviću, Davoru Franiću i ostatku vesele družine. Ideologija je tu samo krinka za prljave gospodarske interese i mutni kapital. Čestitke Vujnovcu! Ako je bilo dvojbe, sad je više nema, postao je stvarni gospodar Hrvatske", piše Grmoja na platform X, bivšem Twitteru.

 

 

Dalija Orešković komentirala je sastavljanje Vlade:

"Andrej Plenković je kukavičje jaje i trula jabuka Europske unije.Simbolika današnjeg datuma prikazuje koliko je bolan naš nacionalni sunovrat i poraz, ne nas u opoziciji, ne Plenkovića, već svih nas kao građana i državljana, poraz jedne nacije čija vlast iz ciklusa u ciklus gazi temeljne ustavne vrijednosti i prodaje naše zajedničko i javno dobro za Judine škude, šačici pohlepnih i kvarnih.

Ustav RH polazi od civilizacijskih vrijednosti antifašizma, a temelj naše državne suverenosti izražava nasuprot proglašenju NDH. No DP, nova vlast u državi, polazi od povijesnog revizionizma i svrstavanja Hrvatske na krivu stranu povijesti.

Prije par dana na paljenju Trnjanskih kresova, Igor Peternel istaknuti član DP-a izjavio je da Zagreb na spomenuti datum nije oslobođen, već okupiran, te je najavio kako će nastaviti sa svojim djelovanjem sve dok takva okupljanja postanu neprihvatljiva u društvenom mainstreamu.

Obilježavanje antifašističkih datuma nepoželjno je, bilo izričito ili prešutno, već neko duže vrijeme. Iako je Grad Zagreb glavni grad Hrvatske u kojem su smještena sva ključna tijela državne vlasti, Dan oslobođenja od fašizma nije u pozornosti državnog vrha. Stoga sutra, 9.5. na Dan Europe koja je bez vrijednosti i tekovina antifašizma nezamisliva, Andreja Plenkovića i njegovu listu za europski parlament treba označiti kao kukavičje jaje i trulu jabuku Europske unije, kako zbog korupcije, tako i zbog crne desnice kojoj je upravo Andrej Plenković prvo dao pravo na povijesni revizionizam, a potom i poljoprivredu, gospodarstvo, energetske i druge ključne državne resurse u ruke.

Gradu Zagrebu čestitam Dan oslobođenja od fašizma, a s obzirom na današnju vijest o stvaranju parlamentarne većine i vlasti koju nazivam "HDZ 1941", sve progresivne, nepotkupljene i neprodane snage ovog društva pozivam na buđenje i otpor", napisala je na Facebooku.

 

 

 

 

 

“S obzirom na izjave od prije nekoliko dana i da je ključni uvjet DP-a bila segregacija pripadnika jedne nacionalne manjine HDZ bio ispoštovati, uopće me ne iznenađuje da su se oko drugih stvari mogli dogovoriti. Naravno da ne znamo sve detalje, ali sudeći po zahtjevima DP-a koji su bili izrečeni, mene je malo strah što će biti s hranom, strujom i gorivom za hrvatske građane”, rekao je za Index Peđa Grbin te dodao:

"Detaljnije ćemo moći govoriti kada budu konkretno poznato o kojim se točno resorima radi te osobama koje će dužnosti obnašati."

Pročitajte i ovo Domovinski pokret Dani odluke Sastanak u vrhu Domovinskog pokreta, jedan DP-ovac neće podržati Plenkovića? "Idemo s 12 potpisa"

Ujedno, SDP se na platformi X našalio na račun nove koalicije.

 Marija Selak Raspudić pak je kazala da je davno vlada bila dogovorena.

"Pregovori su ionako bili samo predstava za javnost kako bi se kreirao dojam da se ona bazira na principima, a ne na raspodjeli plijena, odnosno daljnjem čerupanju državnih poduzeća i javnog dobra", rekla je za Index, a Dalija Orešković kratko je poručila:

"HDZ 1941."

Bivša premijerka Jadranka Kosor također je šturo komentirala dogovor o Vladi između HDZ-a i DP-a.

"Kakvo potonuće", poručila je na X-u.

Marijana Puljak iz stranke Centar uputila je pitanje predsjedniku Domovinskog pokreta Ivanu Penavi:

"Imamo Vladu koja je nastala na prevari birača i prije nego se formirala. Možemo očekivati da se u Hrvatskoj ništa neće promijeniti, osim što će se novac dijeliti i s nekim DP-ovcima. Jedno pitanje za Penavu: je li sad Vukovar pao ili je oslobođen? Je li vam Vukovar poslužio samo za dobivanje glasova koje ćete sada koristiti u imovinskim, a ne domovinskim interesima?", poručila je Marijana Puljak.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta na X-u je komentirao SDSS i Milorada Pupovca.

"Digla se velika moralna panika oko SDSS-a i Pupovca. Kao zemlja moramo se emancipirati od nekih kompleksa. Hrvatska je sve zrelija demokracija, funkcioniramo unutar EU već više od 10 godina i prošlo je vrijeme da se nekima dokazujemo, pogotovo po pitanju nacionalnih manjina. Mislim da se oni dobro osjećaju u Hrvatskoj i da imaju veća prava nego u nekim drugim zemljama. Vrijeme je da se prestanemo ispričavati", poručio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene