Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Fumić: 'U Bleiburgu je zakopano 20 ustaša koji su se sami ubili'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez antifašističkih boraca i antifašista RH najavio je danas da će odgovoriti na objede o narodnooslobilačkom ratu, Titu i broju žrtava objavom Zbornika "Bleiburg i Križni put 1945." s radovima s prošlogodišnjega znanstvenog skupa.

Zbornik će objelodaniti za 15-ak dana, a kako je najavljeno na
konferenciji za novinare, od Programskog vijeća HRT-a zatražit će očitovanje je li Antun Vrdoljak osoba s moralnim profilom koja jamči da će njegov film biti na tragu povijesne ocjene lika i djela Josipa Broza Tita.

Pročitajte i ovo Maskirani muškarac napao SDP-ovce u Zadru Uoči skupa FOTO/VIDEO Maskirani muškarac napao SDP-ovce u Zadru: "To je jedino što kukavice mogu i znaju'' Slika nije dostupna Potpisana i peticija Austrija traži zabranu komemoracije na Bleiburgu: To je fašističko okupljanje pod okriljem crkve

- Bleiburško je polje simbol zbivanja kraja Drugoga svjetskog rata, a ne mjesto pogubljenja, rekao je Ivan Fumić, bivši predsjednik SABA. 

Ustvrdio je da se "sve što se događalo, događalo nakon zarobljavanja, a ne na Bleiburškom polju, ali je ono uzeto kao simbol". Kazao je da je "obišao Bleiburško polje", da je "otišao na groblje u Bleiburg" i da je "tamo zakopano 20 ustaša koji su se sami ubili".

Rekao je da su kod Macelja ubijeni četnici, na Kočevskom rogu slovenski bjelogardijci, a hrvatski vojnici (ustaše i drugi) ubijeni su kod Maribora, kod Tezna i nešto na Križnom putu, a nikako na Macelju i u Jazovki, za koje se također govori o golemu broju ubijenih.

- Činjenica jest da je kod Maribora ubijeno 1500 ustaša čuvara jasenovačkog i drugih logora, da je i putem ubijen određen broj osoba, što mi osuđujemo, jer su ubijeni bez suđenja i ikakva kriterija. Iz izvještaja jugoslavenske armije proizlazi da je na taj način nakon Bleiburga ubijeno 12.000 do 14.000 osoba, navodi Fumić.

Rekao je da osuđuju što su ljudi nakon svršetka rata uzeli pravdu u svoje ruke.

- Možda bi mnogi ionako bili strijeljani, ali je to stvar suda, a ne proizvoljne pravde koje je bilo dosta nekoliko dana nakon
svršetka rata", rekao je Fumić i dodao da je tako, na žalost, u svim ratovima i u svim zemljama.

Glavni urednik Zbornika Juraj Hrženjak rekao je, uz ostalo, kako su se "zalagali da Zbornik bude temeljen na objektivnim istinama u onoj mjeri u kojoj su do istina mogli doći; ne tvrdimo da je to krajnja istina, ali se zalažemo da se nastave istraživanja".

I Hrženjak je ustvrdio da "na Bleiburgu nije bilo nikakva masovna ubijanja, pogotovo ne od partizana. Bleiburg nije nikakva grobnica Hrvata i Hrvatske, nego je Bleiburg završetak borbe za slobodnu, antifašističku Hrvatsku. Na Bleiburgu se predao najratoborniji, najmilitantniji, najzločinačkiji dio ustaša i četnika koji su se željeli prebaciti na teritorij koji je bio pod okupacijom Engleske i Amerike".

Englezi su ih izručili partizanima, tu su razoružani, a dio koji je
uspio pobjeći pucao je iz obližnjih šumaraka po onima koji su se predavali i tu je nekoliko žrtava bilo i među partizanima, i među civilima, i među domobranima, i ustašama koji su se predali, ustvrdio je Hrženjak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene