Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zračni jastuci i u ekstremnim zimskim sportovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica švicarskih poduzetnika dosjetila su se zračne jastuke, koji su već postali uobičajena automobilska oprema, primijeniti na ekstremne zimske sportove i tako povećati izglede za preživljavanje žrtava zahvaćenih sniježnom lavinom.

Life Bag, (Životni zračni jastuk), tvrtke Snowpulse, u prodaji od
ovoga tjedna, nalik je divovskom, napuhanom držaču za vrat, sličan jastučiću za spavanje kojim se koriste putnici u prijevoznim sredstvima.

Pročitajte i ovo Bačvice Kulturno dobro Njegovo veličanstvo picigin: Igra koja je tu bila prije turizma zaigra se i po buri, kiši, pa čak i snijegu Slika nije dostupna Skokovi u vodu sa 35 metara

Upakiran u posebno dizajniranu naprtnjaču (ruksak), skijaški zračni jastuk teži tri kilograma i djeluje poput pojasa za spasavanje u moru. Naime, kada korisnik povuče trakice, dva divovska balona u žarkim bojama napušu se oko glave.

Baloni su dizajnirani tako da drže žrtvu lavine polegntu na leđiam i lica okrenuta prema nebu, kako bi se spriječilo prekrivanje snijegom.

Zračni jastuk za skijaše osmislio je inženjer Yan Berchten,
entuzijast zimskih sportova, koji je s partnerom Pierre-Yvesom
Geuernierom osnovao tvrtku Snowpulse sa sjedištem u zimovalištu Verbier.

"Većina ljudi, koji poginu u sniježnim lavinama, umire od gušenja ili ozljeda glave. Životni zračni jastuk omogućuje korisniku da pluta na leđima na vrhu lavine. Dizajniran je da zaštiti glavu i vrat držeći ih izdignute iznad snijega", pojašnjava Berchten kojemu je njegov izum priskrbio nagradu za izume na sajmu u Muenchenu.

Tijekom sezone 2006/2007. godine, 20 je osoba poginulo u Francuskoj te 21 u Švicarskoj. Većinom su to bili ljubitelji skijanja izvana uređenih stasa (off piste).

Life Bag stoji 1,320 švicarskih franaka, a potencijalnim korisnicima savjetuje se da ga koriste kao dodatak preporučenoj opremi za sigurnost te da obvezno nose elektronički uređaj za lociranje kako bi spasilačke ekipe mogle utvrditi položaj unesrećene osobe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene