Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U pitanju su stotine milijuna dolara!

Znate li koliko bi koštalo 'zamračenje' Facebooka i Googlea?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Evo odgovora zašto se velike internetske kompanije nisu odlučile na jedan dan prekinuti s radom svojih stranica i zamračiti sadržaj

Tijekom jučerašnjeg 'najvećeg protesta u online povijesti' brojne su stranice poput Wikipedije zamračile svoje stranice kako bi nam pokazali kako bi internet mogao izgledati ako američki političari izglasaju kontraverzne SOPA i PIPA zakone.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Filmaši ne odustaju Udar na privatnost: Amerikanci u tajnosti 'oživljavaju' SOPA-u! Slika nije dostupna Žele vladati cybersvijetom SAD uvode CISPA-u, gora od SOPA-e, PIPA-e i ACTE zajedno!

Iako ovi zakoni imaju mnogi protivnika, među kojima su i Facebook, Google i Twitter, oni se ipak nisu odlučili na radikalan potez i zamračili stranice ili na jedan dan prekinuli s radom.

Svoje su protivljenje izrazili na drugačiji način pa je tako Zuckerberg na svom profilu na Facebooku rekao da se on i njegova kompanija protive ovim zakonima koji mogu ugroziti daljnji razvoj interneta te je dodao da 'svijet danas treba političke lidere koji se zalažu za internet'.

Na stranici The Next Web pokušali su izračunati koliko bi novca najveće internetske kompanije izgubile da su se zaista odlučile zamračiti svoje stranice i kada se vidi o kakvim je milijunskim iznosima riječ, jasno je zašto nisu na jedan dan prekinuli s radom.

Tako bi Google, na temelju financijskih rezultata iz sredine prošle godine prema kojima su mjesečno od zarađivali oko tri milijarde dolara, za taj jedan dan izgubio čak oko sto milijuna dolara.

S obzirom na puno manju zaradu, Facebook bi izgubio manju, ali i dalje vrlo veliku svotu od 11,7 milijuna dolara, dok bi Twitter izgubio nešto manje od 400 tisuća dolara.

Osim financijskih gubitaka, gašenje ovih stranica na jedan dan izazvalo bi veliko nezadovoljstvo korisnika, usprkos tome što velika većina njih podržava prosvjede protiv SOPA-a.

Velike gubitke zabilježili bi i Amazon i eBay pa bi tako Amazon, prema predviđanjima temeljenim na prošlogodišnjoj zaradi izgubio čak 82 milijuna dolara, dok bi eBay bio u minusu skoro 28 milijuna dolara.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene