Obavijesti Video Pretražite Navigacija
250.000 puta toplije od centra Sunca

Najveća temperatura od Velikog praska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki znanstvenici stvorili su najtopliju temperaturu ikada na Zemlji - zapanjujućih četiri bilijuna stupnjeva Celzija, izvijestio je u utorak ABC News.

Rekordna temperatura je 250.000 puta toplija od centra Sunca, a posljednji se puta dogodila u Svemiru djelić sekunde nakon Velikog praska. Ultra vruća eksplozija, koja je trajala manje od milijarditi dio sekunde, stvorena je u divovskom razbijaču atoma u nacionalnom laboratoriju Brookhaven.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastala VIDEO: Otkrivena galaksija nastala 'netom' nakon Velikog praska Slika nije dostupna 'Božji um iza Velikog praska' Papa: Svemir nije rezultat slučaja

Eksperiment je bacio novo svjetlo o tome kako je nastao Svemir uz snažnu eksploziju, prije 13 do 14 milijardi godina. Na temperaturi od četiri bilijuna Celzija, obične tvari razgrađuju se u vrste pod-atomske juhe koja je postojala u mikrosekundama nakon rađanja Svemira.

Dr. Steven Vigdor, koji je vodio eksperiment, je rekao da je to 'temperatura dovoljna za taljenje protona i neutrona'. Temperatura je generirana sudaranjem iona zlata - ili nabijenih atoma zlata, blizu brzine svjetlosti u akceleratoru čestica RHIC (Relativistic Heavy Ion Collider) u Brookhavenu, u državi New York. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene