Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Znanstvenici snimili supernovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi tvrde kako su po prvi puta uspjeli snimiti umiruću zvijezdu koja je eksplodirala u supernovu. Znanstvenici vjeruju kako je riječ o jednom ekskluzivnom trenutku kojeg je inače gotovo nemoguće vidjeti, zbog brzine kojom zvijezda putuje.

Svjetlost koju ova umiruća zvijezda proizvede jača je od milijuna zvijezda zajedno, a količina energije koja se oslobađa sjajem zasjeni ostatak galaksije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najstarija zabilježena eksplozija Eksplozija stara 13,3 milijarde godina Slika nije dostupna Čudesa FOTO: 'Pizza' u svemiru

- Razumijevanje ove pojave jako je bitno jer tako zvijezde reproduciraju tvari od kojih su nastali planeti, rekao je Paul O'Brien.

Astronomi su 9. siječnja počeli 'špijunirati' zvijezdu koje je već krenula na umirući put, kada je druga zvijezda u istoj galaksiji eksplodirala. Eksplozija je bila 100 milijardi puta svjetlija od Sunca. 

Znanstvenici su uspjeli dobiti nekoliko teleskopa koji su združenim snagama imali mogućnost ranog uvida u eksploziju, a rezultati su objavljeni magazinu 'Nature'.

- To je kao dobiti na lutriji, uspjeli smo zabilježiti cijeli događaj od početka do kraja, rekla je Alicia Soderberg, sa sveučilišta Princeton.

- To je poseban trenutak jer je to rođenje, jedne umiruće zvijezde, rekao je Alex Filippenko, znanstvenik sa sveučilišta u Berkeleyu.

Manje od jedan posto zvijezda u svemiru umrijet će na ovaj način, kao supernova. Većina zvijezda, uključujući i naše Sunce, postati će jače i zatim lagano izblijediti sve dok ne postanu bijeli patuljci, koje Filippenko naziva 'umirovljenim zvijezdama', koje proizvode malu količinu energije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene