Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stari su znali sve

U kamenom dobu već amputirali udove?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili kako su prastari ljudi poznavali naprednu kirurgiju i ranije nego što se to dosad mislilo, pronašavši dokaze amputiranih udova stare čak 7000 godina.

Ono što su znanstvenici otkrili, jest da su 'kirurzi' ranog neolitika koristili vrlo oštre kamene oštrice, kako bi amputirali podlakticu starijem čovjeku, piše Daily Mail. Otkrili su i još važniju stvar, a ta je da su pacijentu dali anestetik, putem biljki, koje umanjuju bol te mu vrlo precizno i čisto odsjekli podlakticu i ranu nakon toga previjali u vrlo sterilnim uvjetima.

Pročitajte i ovo Masovne grobnice kriminalnog miljea u Meksiku - 8 Uboljstva narkokartela Pas s ljudskom nogom u ustima doveo do stravičnog otkrića: "Stavljaju ih u plastične vreće i bacaju u plitke jame" Slika nije dostupna Uspješna replantacija Sjekirom odsjekao ruku, kirurzi mu je prišili

Radeći na grobnici u Buthiers-Boulancourtu, udaljenom oko 60 kilometara od Pariza, znanstvenici su došli do spomenutih dokaza, a njihovo otkriće moglo bi dovesti do preispitivanja povijesti kirurgije. No to nije sve, jer znanstvenici su slične dokaze iz doba neolitika pronašli i u grobnicama u Njemačkoj i Češkoj, gdje su pronađena dva slučaja amputacije udova.

'Ne bih rekla da su oni koji su amputirali ruku bili doktori, u modernom smislu riječi, ali očito je kako su imali adekvatno znanje u medicini', tvrdi arheologinja Cécile Buquet-Marcon. U grobnici, su pronašli ostatke muškarca te primijetili kako među kostima fali podlaktica jedne ruke. Po sadržaju grobnice, sjekiri, kamenom pijuku te ostacima mlade životinje, istraživači su zaključili kako se radilo o uglednom pripadniku zajednice.

Detaljnija makroskopska analiza pokazala je kako je muškarac ne samo preživio operaciju, već da nije bilo bilo kakvih komplikacija s ranom. Otkrili su i kako je patio od osteoartritisa, taj je muškarac poživio još dugo vremena, možda čak i godinama, pretpostavljaju znanstvenici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene