Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skriven, a sveprisutan

Znanstvenici otkrili dosada nepoznati oblik života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski znanstvenici došli do do epohalnog otkrića, otkrili su sasvim novu vrstu na takozvanom životnom stablu.

U studiji objavljenoj u žurnalu Nature britanski biolozi tvrde da du otkrili sasvim novu vrstu mikroskopskih organizama povezanih s carstvom gljiva, ali koji mu ne pripadaju. Naime ti organizmi, kako su biolozi otkrili, toliko su raznovrsni i toliko rasprostranjeni u svijetu, da mogu predstavljati sasvim novo carstvo u živom svijetu, koje bi veličinom bilo ekvivalent čitavom carstvu gljiva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve su jestive, ali... Naglo skočio broj trovanja gljivama, otkriven i krivac: Trebala je pomagati u raspoznavanju otrovnih Arheološka akcija u Sisku Istraživanje korita Kupe Arheološka senzacija u Sisku: "Nalazi se u uvjetima bez kisika, tako može opstati dugi niz godina"

 

Generalno gledano, živi svijet dijeli se na pet carstava - Životinje, biljke, gljive, protiste i bakterije.

Znanstvenici su ovu novu granu života nazvali kriptomikota (cryptomycota), što slobodno prevedeno znači 'skriveno od carstva gljiva'. Ime je dato jer su ti mikro organizmi dugo vremena bili skriveni od pogleda, a zapravo su itekako rasprostranjeni diljem svijeta i u različitim podnebljima.

Dok biolozi procjenjuju kako su tek kategorizirali i katalogizirali 10 posto svih vrsti gljiva u svijetu, poprilično su sigurni da su otkrili sve značajnije vrste unutar tog carstva. Kriptomikota je toliko nova i biološki različita od gljiva, da znanstvenici još uvijek ne znaju ništa o životnom ciklusu tih mikro organizama. Zapravo, s obzirom da su tek otkrili te organizme, logično je da se iznimno malo zna o njima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene