Obavijesti Video Pretražite Navigacija
100 posto (ne)sigurno

Znanstvena studija dovodi u pitanje kredibilitet očevidaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovija australska studija pokazala je kako se svjedočanstva očevidaca, kamena temeljca pravnog sustava, vrlo lagano mogu poremetiti na razini prisjećanja događaja, a time i urušiti njihovo najjače oružje - njihov kredibilitet.

Studija sveučilišta u Sydneyju pokazala je kako ljudi mogu dodavati nove detalje i promijeniti svoje prisjećanje na viđen događaj, razgovarajući s drugim osobama, koje su vidjele isti događaj. Prema tvrdnjama dr. Helen Paterson, radi se o podsvjesnom procesu između svjedoka određenih događaja i utjecaja njihovog razgovora na mehanizam za poticanje lažnih sjećanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija nevrijeme u Sydneyju Udario ih grom: Četiri osobe pronađene bez svijesti, prevezli ih u bolnicu Ilustracija Jeste li nešto vidjeli? Policija traži očevice: Netko je naletio na pješakinju i pobjegao s mjesta nesreće

'Lažno sjećanje je prisjećanje na događaj, ili detalj događaja, koji se zapravo nije dogodio', rekla je Paterson a prenosi australski SBS. U takvim razgovorima svjedoci jedni drugima prenose i dezinformacije o istom događaju, koje se usađuju u sjećanje na sam događaj. Paterson tvrdi kako nakon toga svjedoci imaju velike poteškoće sortirati svoja sjećanja i postaviti ih u red, od onih prvih i vlastitih, prema onima koje su u razgovoru čuli od drugih. Studijom je otkriveno da čak i upozorenje svjedoku da će upravo čuti krivu informaciju, ne pomaže u procesu razlučivanja, lažnog od stvarnog sjećanja.

'Jednom kad se sjećanje očevidaca i svjedoka poremeti na taj način, oni više nisu u stanju razabrati točna od netočnih sjećanja', ističe Paterson. U istraživanju je korištena snimka provale u kuću, koju su svjedoci gledali pojedinačno, ne znajući da postoje dvije verzije iste provale u kuću. Iako policija i sudstvo čine sve da izjave svjedoka ostanu nezavisne od drugih svjedoka, razgovor među njima se malokad može u potpunosti izbjeći, zaključila je Paterson.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene