Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici oduševljeni

Značajno otkriće: Od kožnih stvorili moždane stanice!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su došli do novog značajnog otkrića - uspjeli su transformirati stanice kože u moždane stanice.

Iako je eksperiment provođen na miševima, znanstvenici su oduševljeni mogućnostima liječenja koje sada napokon mogu doći u obzir.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Alzheimer izlječiv? Terapija genima može vratiti izgubljenu memoriju? Slika nije dostupna Medicinska alkemija Znanstvenici stanice kože pretvorili u krv

'Pokazali smo da se stanice integriraju u mozak miša i proizvode protein koji nedostaje, a koji je potreban za provođenje električnih signala po neuronima. Da se to postigne s ljudskim stanicama kože i da se primjene sigurno i učinkovito potrebno je još mnogo posla, ali uzbuđeni smo zbog mogućeg korištenja kožnih stanica u medicinske svrhe', rekao je dr. Deepak Srivastava s kalifornijskog sveučilišta.

>> Evo kako izgledaju slike iz ljudskog mozga

Matične stanice, koje se mogu transformirati u bilo koje druge, od moždanih do koštanih stanica, daju velike mogućnosti u velikom spektru liječenja. Testiraju se na pacijentima koji su prošli srčani udar ili na posebnim slučajevima sljepoće.

Etički prijepori oko dobivanja matičnih stanica

Veliko pitanje koje se postavlja je - od kuda dobiti te stanice? Postoje etički prijepori oko dobivanja embrijskih matičnih stanica pa je alternativna metoda da se stanice kože uzmu od pacijenta te da se transformiraju u moždane stanice, piše BBC. Prednost je što bi se te stanice stvarale iz pacijentova tkiva pa ne bi postojala opasnost da će tijelo odbaciti nove stanice kao što je to slučaj kod liječenja matičnim stanicama iz embrija.

Moždane stanice i stanice kože sadrže iste genetičke informacije, no, genetički kod se drugačije interpretira u svakoj od njih, što se kontrolira 'transkripcijskim faktorima'. Znanstvenici koriste virus kako bi utjecali na stanice kože s tri različita transkripcijska faktora. Nakon tri tjedna jedna od 10 stanica postane prethodnik neuronske stanice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene