Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Životinjske i biljne vrste izumiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biološka raznolikost svijeta smanjila se za najmanje jednu trećinu u proteklih 35 godina uglavnom zbog uništavanja staništa i trgovine divljim životinjama, objavila je zaklada WWF za zaštitu prirode.

WWF je upozorio da će klimatske promjene sve više otežavati probleme divljih životinja i biljaka tijekom iduća tri desetljeća. 

Pročitajte i ovo Krave To nije to Kako pomicanje sata utječe na krave? "Svaka je dala manje mlijeka od uobičajenog" Vuk - 2 Udruge upozoravaju Uhićen splitski psihijatar zbog mučenja 67 pasa i dva vuka: "Kakvi su to ljudi? To su neljudi!"

"Biološka raznolikost podržava zdravlje našeg planeta i ima izravan utjecaj na naše živote tako da je uzbunjujuće što unatoč povećanoj svijesti o pitanjima zaštite okoliša nastavljamo bilježiti negativan trend", rekao je voditelj kampanje WWF-a Colin Butfield.

"Postoje, međutim, mali znaci nade i ako se vlada prihvati te prilike koja je sve manja možemo početi okretati taj trend".

Index "Živi planet" WWF-a globalno prati oko 4.000 vrsta ptica, riba, sisavaca, gmazova i vodozemaca a pokazao je da je od 1970. do 2007. broj kopnenih vrsta pao za 25 posto, morskih za 28 posto a slatkovodnih za 29 posto. Od sredine devedesetih je broj vrsta morskih ptica pao za 30 posto.

Izvješće je objavljeno uoči skupa u Bonnu idućeg tjedna država potpisnica UN-ove Konvencije o biološkoj raznolikosti na kojem će se pokušati naći način kako spasiti svjetsku floru i faunu od djelovanja ljudi.

Neki znanstvenici vide gubitak biljaka, životinja i kukaca kao početak šestog velikog brisanja vrsta u povijesti Zemlje, do kojih je posljednje počelo u razdoblju dinosaura koji su nestali prije 130 milijuna godina.

Znanstvenici ukazuju da većina hrane i lijekova u svijetu dolaze izvorno iz prirode i napominju da nestajanje vrsta ugrožava i opstanak ljudi.

"Smanjenja biološka raznolikost znači da su milijuni ljudi suočeni s budućnošću u kojoj će zalihe hrane biti osjetljivije spram štetočina i gdje opskrba vode nije redovna ili je ima malo", rekao je glavni ravnatelj WWF-a James Leape.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene