Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muški je izdržljiviji

Ženski mozak od alkohola propada tri puta brže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedski znanstvenici dokazali su da mozak žena koje piju trpe oštećenje dijelova mozga čak 3 puta brže nego muškarci.

Za žene je dovoljno da 4 godine previše piju da bi se oštetilo 50% 'serotoninske funkcije' u mozgu dok muškarcima za isto oštećenje treba 12 godina pretjerivanja u alkoholu, zaključio je tim švedskih znanstvenika predvođenih Katarinom Berglund. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat protiv Rusije Poljska će pomoći Ukrajini da vrati vojno sposobne muškarce: "Čine sve kako bi poslali vojnike na bojište" Slika nije dostupna Odstupanje od stereotipa Novo istraživanje: Ni žene ni muškarci ne misle da su nježnost i strpljenje muške osobine

Serotonin je povezan s razvojem depresije i kronične anksioznosti, ali i regulira kontrolu nagona te sposobnost da se zaspi ili ostane budan.

Istraživanje je provedeno na 42 ispitanika od kojih je 14 žena koje su priznale ovisnost o alkoholu te 28 osoba u kontrolnoj skupini, koje nisu bile ovisne. 

Zaključak do kojeg su znanstvenici došli i dalje je bez valjanog objašnjenja. Na njima je da dalje istraže povezanost smanjenja funkcije serotonina i alkohola, prenosi Local.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene